19 października 2016

Schab gotowany w sosie pieczarkowym bez śmietany!

Schab gotowany w sosie pieczarkowym, podany z kasza gryczaną jasną i ogórkiem kiszonym
Nie przepadam za mięsami. No i jak jeszcze dowiedziałam się, że na obiad muszę zrobić schab to wyobraźcie sobie moją minę.

No ale jak widać na zdjęciu mięso przygotowałam z niebywałą i nietypową dla mnie czułością. Wszystko gotowało się dość długo i było idealnie przyprawione. Schabowi trzeba dać dużo czasu, żeby stał się kruchy i smaczny.

Warto było tak dopieszczać to danie, żeby na końcu usłyszeć zachwyt z ust domowników! Naprawdę polecam tym, którzy tradycyjnego schabu nie tkną ''bo za suchy'' - swoją drogą tacy ludzie są z mojego teamu ;).

Fajny sposób na mięso w lżejszej wersji, niż to smażone na tłuszczu. No i to mleko kokosowe zamiast śmietany! :)

Przepis na 3 schaby:

- 3 plastry schabu (moje o grubości ponad 2 cm)
- 400g pieczarek
- 1 puszka mleka kokosowego 400ml
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 750ml wody + 2 łyżki sosu sojowego (lub taka sama ilość bulionu/ rosołu)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- tymianek, sól, pieprz

1. Cebulę kroimy na piórka, a czosnek drobno siekamy. Na głęboką patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy ją na tłuszczu, następnie dodajemy czosnek.

2. Do warzyw dorzucamy tymianek. Następnie całość zalewamy wrzącą wodą z sosem sojowym.

3. Na wywarze układamy nasze mięso i pozostawiamy na 1,5h do gotowania na średnim ogniu. Mięso przewracamy z 2-3 razy w trakcie gotowania.

4. 10 minut przed upłynięciem czasu do wywaru dorzucamy pokrojone w grube plastry pieczarki. Pozwalamy całości się razem przegotować jakieś 15 minut.

5. Z puszki mleka kokosowego do osobnej miseczki przekładamy gęstą część (puszki należy nie mieszać, ani nią nie trząść!). Na boku do miseczki wlewamy po trochu sosu i pilnujemy, aby się dobrze rozmieszał. Tak zahartowany wywar wlewamy w całości do naszego mięsa.

6. Sos dobrze doprawiamy. Następnie za pomocą sitka przesiewamy mąkę do sosu równocześnie go mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz