Pomidorowa zupa z papryką, mięsem mielonym, bakłażanem i szpinakiem |
Zupa to takie danie, przy którym można sobie poszaleć, wykazać się... One nie mogą nie wyjść. A jakby coś nie pasowało, to zupa krem zawsze mile widziana :). Z tym przepisem nie musicie się martwić, że coś pójdzie nie tak, jest banalnie prosty i przyjemny w wykonaniu. No i można dużo szpinaku napakować, bo doda on ładnego koloru i ładnej garści witamin :>.
Mozzarellka na górze jest wręcz obowiązkowa! A no i muszę zastrzec, że jest to przepis na gigantyczną porcję, ponieważ nie mam teraz czasu na gotowanie. No ale nie martwcie się, zupa na pewno się zje, a taka wojskowa porcja na pewno wyjdzie nam na zdrowie :). Nie używałam tutaj, żadnego bulionu czy rosołu, stwierdziłam, że zachowam prostotę i zaoszczędzę sobie czasu. Przyznam, że zupa tak czy tak powala na kolana!
Dziś tylko jedno dodatkowe zdjęcie, bo coś się nie mogę dogadać z innym aparatem. :c
Zupa od góry zawsze dobrze wygląda :) |
Przepis na 6 sporych porcji:
- 1 litr wody
- 2 kartoniki przecierów po 500ml
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 żółta papryka
- 1 bakłażan
- pół czerwonej cebuli
- 3 spore garście szpinaku
- 2 łyżki syropu klonowego
- estragon, oregano, sól, pieprz, papryka słodka i ostra
+
mozzarella na wierzch
1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju w naszym garnku, dorzucamy mięso, doprawiamy.
2. Dodajemy pokrojoną w mniejsze słupki paprykę.
3. Teraz wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana. Całość zalewamy syropem klonowym, a po 3 minutach przecierem i wodą. Doprawiamy.
4. Zupę gotujemy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy nasz szpinak, trzymamy na ogniu jeszcze przez 2 minuty i gotowe! Bon appetit!
coś Ci się punkty pozamieniały xD
OdpowiedzUsuńHahah <3 już wszystko gra ^^
UsuńTakiej zupki nie znam, ale bardzo chętnie bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam, nie gryzie ^^
Usuń