Kluski z kaszy manny z dodatkiem twarogu |
Zacznijmy od tego, że ubóstwiam kluski pod każdą postacią. Mogłabym się do nich wręcz modlić. Każda osoba z mojego otoczenia potwierdzi moje słowa ;). Te kluski natomiast rozwalają system... Nawet nie wiecie, jak się cieszę, że wyszła mi taka duża porcja - nie będzie trzeba jeść obiadu! ;)
Poza tym, jeśli interesują Was przepisy na kluski to mam też jeden taki... No nie do końca zdrowy, ale wszystko lepsze od kupnych i spulchnianych klusek! (Kluski,które tego doświadczyły muszą przeżywać traumę :( ). No to razem ze mną! Wyzwólmy kluski! :))
Przepis na 3 porcje:
- 2 czubate łyżki kaszy manny + 1 szklanka mleka
- 250g twarogu
- 1 jajko
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego
1. Mleko na kaszę dosładzamy w garnku. Dodajemy kaszę i gotujemy zgodnie z instrukcjami. Ugotowaną kaszę zostawiamy do ostygnięcia.
2. W misce łączymy wystudzoną kaszę z pozostałymi składnikami.
3. Kluski gotujemy na wodzie, gdy wypłyną musimy dać im jeszcze chwilkę i wtedy dopiero je odławiamy. Starajcie się zachować odstępy między kluskami, gdy już będą się studzić na talerzu. Gdy dobrze wystygną będą miały najlepszą konsystencję do spożywania ;). Smacznego!
Wyglądają kozacko. Nie jadam takich rzeczy ale chętnie bym zjadła. Skoro uwielbiasz kluski może masz sprawdzony przepis na zakalec? Kiedyś jadłam ciasto,które nie wyszło.Zakalec z galaretką na wierzchu i wiśniami. Starałam się jeść jak najdłużej... żeby smakować ten smak... niestety ta osoba,zrobiło to tylko raz,bo jej nie wyszło...a ja wspominam to ciasto jak coś pysznego....
OdpowiedzUsuńNie hahaha niestety, u mnie w domu historie z zakalcem nigdy nie należały do udanych i wtedy tez nie spisywałam nigdy przepisu. Poza tym nie przepadam za galaretką :( Przykro mi, że nie mogę pomóc, chyba jeszcze nie ten poziom wtajemniczenia kulinarnego :D
Usuń