30 października 2015

Niskokaloryczne ciasto czekoladowo-śliwkowe!

Czekoladowo-śliwkowe ciasto z kaszy gryczanej z orzechowym spodem
Wierzcie lub nie... ale to jest ciasto z kaszy gryczanej... Eh zasłużyło na lepsze zdjęcie, ale zaraz po upieczeniu ustawiła się kolejka ;). Mam nadzieje, że to Was do niego przekona... Jest niesamowicie wilgotne... kremowe, a goście poczęstowani nim nie potrafili zgadnąć jego głównego składnika! I o to właśnie mi chodziło...Nie chwaląc się bardzo ciasto okazało się wypiekiem bez laktozy, bez mąki i bez cukru! Kto nie jest jeszcze do końca pewien moim argumentów niech po prostu upiecze!


Przepis na 14 porcji:

Masa górna:
- 4 jaja
- 150g kaszy gryczanej (z czego po ugotowaniu 2 czubate łyżki na spód ciasta)
- 100g suszonych daktyli
- 100g suszonych śliwek
- 1 czekolada gorzka dobrej jakości
- 1/2 dojrzałego awokado

Spód:
- 80g suszonych śliwek
- 2 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub masła)
- 60g orzechów włoskich
- 3 kostki gorzkiej czekolady dobrej jakości


1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

2. Daktyle i śliwki namoczyć w wodzie przez 15 minut.

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Odcedzone daktyle i śliwki zblendować wraz z awokado, czekoladą. kaszą oraz jajkami. Odstawić.

5.A teraz spód. 2 łyżki ugotowanej kaszy zblendować z suszonymi śliwkami, olejem i rozpuszczoną czekoladą.

6. Do masy dodać grubo posiekane orzechy.

7. Do formy wyłożonej papierem wyłożyć spód i dobrze rozprowadzić, a następnie wylać masę górną.

8. Piec w 180˚C przez około 30 minut. Ciasto powinno wyjść bardzo wilgotne i smaczne!

6 komentarzy:

  1. Nie no świetnie wygląda :) myślałam w pierwszej chwili, że to brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ekstra - kradne przepis i do dzieła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza gryczana ma 100 kcal w 100 g? Jesli juz to po ugotowaniu. Doprecyzuj bo mozesz kogos na diecie worowadzic w blad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, to racja, już mówiłam o tym w którymś poście, ale i ten poprawię ;)

      Usuń