Szarlotkowe naleśniki z kaszy manny pod pierzynką z serka kremowego |
Całe danie było całkowicie bez cukru, a w dodatku wyszło wyjątkowo dietetyczne! W domu nie miałam śmietany kremówki, za to miałam jedną osobę na diecie, więc musiałam kombinować ;).
No i tak oto powstała moja niestandardowa, ale wyjątkowo pyszna pierzynka! Prosto i szybko!
Naleśniki wykonane z pomysłowością i dużą dozą miłości!
Wskazówka dietetyczna: Gorzka czekolada jest określana jako ''zdrowa''. Mówi się, że zawiera dużo magnezu i innych pierwiastków, lecz trzeba sobie ją zestawić z innymi produktami, które w mniej kaloryczny sposób dostarczą nam nawet więcej potrzebnych pierwiastków.
Przepis na 3 naleśniki:
-120g kaszy manny
- 4/5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
+
- 3 średnie jabłka
- garść orzechów włoskich
- cynamon, kardamon, imbir
- kilka mrożonych wiśni
lub korzystamy z tego przepisu
Na pierzynkę:
- 100g serka śmietankowego do smarowania (np Almette)
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- (jeśli ktoś lubi słodszą, sugeruję dodać cukru)
Naleśniki przygotowujemy tak:
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.
2. Naleśniki smażymy na dobrze nagrzanej i dobrze natłuszczonej patelni!
3. Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, a ćwiartki na plasterki.
4. Jabłka delikatnie prażymy w rondelku, dodajemy przyprawy.
5. Naleśniki faszerujemy jabłkami i układamy w brytfance.
Pierzynkę robimy tak:
1. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
2. Powstałą masą polewamy nasze naleśniki, a następnie dekorujemy wiśniami.
3. Brytfankę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200˚C, na około 10 minut.
śacznie wyglada
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Faktycznie, wszystko zgrało się kolorystycznie ;) i smakowo!
UsuńDawno nie robiłam naleśników z kaszy mannej :) A szkoda, bo są takie pyszne. :)
OdpowiedzUsuńJest okazja do zrobienia! Ale przyznaje... wyższy poziom wtajemniczenia jeśli chodzi o smażenie ;)
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńJestem w szoku jak tak młoda dziewczyna może tak dobrze gotować! Pozdrawiam cieplutko, swoją drogą świetne są te naleśniki, od dziś moje ulubione!
OdpowiedzUsuńO dziękuję bardzo! Miło mi słyszeć takie ciepłe słowa, bardzo się cieszę, że przepis zasłużył na miano ulubionego! <3
Usuń