1 września 2016

Pomidorowe risotto z przysmażonym boczkiem

Pomidorowe risotto z kleksem śmietany, chrupkim boczkiem i świeżym koperkiem

Może powiem Wam jaki był plan pierwotny... Zaczęło się to tak:

Risotto zrobię pieczarkowe, mam taką ochotę na grzyby - myślę w drodze do domu.
-Po wejściu do domu - Agnieszkaa, dostaliśmy od babci pomidory z działki. Zrób z nich może... może pomidorową...- mówi mama.

No i tak moje pieczarkowe risotto legło w gruzach.

Chyba dobrze, że tak wyszło, bo dawno nie jadłam tak smacznego dania. No i oczywiście tata zatwierdził, więc z czystym sumieniem mogę się Wam pochwalić moim przepisem. Pyszniaste jest!

Przepis na 4 spore porcje:
- 3 torebki brązowego ryżu basmati
- 800g pomidorów (możecie też użyć tych z puszki)
- 1 cebula
- 230g śmietany 12%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz grubo mielony
- 2 łyżki sosu sojowego + woda (lub bulion)

+

- świeży koperek
- 300g boczku wędzonego w plastrach
- śmietana

1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy w głębokiej patelni. Dodajemy posiekany czosnek i ryż. Przesmażamy wszystko razem przez 2 minuty.

2. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażamy. Czekamy aż ryż wchłonie wodę z pomidorów.

3. Do ryżu dolewamy chochelkami wodę z dodatkiem sosu sojowego. Wodę dolewamy po chochelce czekając, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie miękki.*

4. Do kubeczka ze śmietaną dolewamy sosu, tak aby ta stała się ciepła. Dolewamy ją do sosu. Całość mieszamy i dobrze doprawiamy.

5. Na boku obowiązkowo podsmażamy do chrupkości pokrojony w drobne kawałki boczek. Koperek siekamy. Danie podajemy z kleksem śmietany, boczkiem i koperkiem. Smacznego!

*Mi wyszło jakieś 10 chochelek wody

3 komentarze: