Pierś z kurczaka nadziana fetą z pesto z pomarańczy i bazylii |
Spróbujcie podać to wszystko z ziemniakami zapieczonymi w folii... mm no brak mi słów! Tego trzeba spróbować ;).
Patrzcie jaka krótka lista składników... to danie robi się samo!
Wskazówka dietetyczna: Jedna rzodkiewka ma około 2 kcal.
Przepis na 4 osoby:
Na kurczaka:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 200g sera feta
- sól, pieprz
Na pesto:
- 3/4 pomarańczy
- 2 garści świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy
- pieprz i sól
Przygotowanie kurczaka:*
1. Kurczaka kroimy na 8 kawałków, a w każdym z nich robimy nożem ''kieszonkę''.
2. Ser feta kroimy na 8 grubych prostopadłościanów i nadziewamy nim mięso.
3. Całość doprawiamy obficie pieprzem i już delikatniej solą.
4. Kurczaka długo smażymy na patelni - tak aby mięso miało temperaturę ponad 80˚C. Podajemy z pesto.
Przygotowanie pesto:
1. Pomarańcze obieramy ze skórki oraz w miarę możliwości z błonek. Przekładamy do misy blendera wraz z bazylią, oliwą i przyprawami.
2. Całość blendujemy wedle uznania. Sos należy odrobinę odcedzić.
* Jeśli chodzi o kurczaka, to możecie go równie dobrze upiec w piekarniku - wyjdzie dietetyczniej ;)
Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć ;)
UsuńKurczę, a ja nie do końca wiem, co to znaczy zrobić kieszonkę. Można prosić o jakieś zdjęcia lub podpowiedzi?
OdpowiedzUsuńChodzi o to, żeby ukroić część piersi, a potem nadziać ją nożem i powiększyć nacięcie, tak aby zmieścił się farsz ;)
UsuńCzęść piersi to będzie taka połowa z pojedynczej piersi, musi też pani uważać, żeby nie przedziurawić kieszonki, bo ser będzie chciał wypłynąć ;)
Usuń