18 maja 2016

Kurczak nadziany fetą z pomarańczowym pesto!

Pierś z kurczaka nadziana fetą z pesto z pomarańczy i bazylii
Kolejny rodzinny dzień zwieńczony pysznym posiłkiem. Powiem tak... w zwykłej formie mięsa raczej nie lubię... ale jak do pakietu wchodzi nadzienie z fety... i jeszcze pesto z pomarańczy i bazylii to stoję pierwsza w kolejce!

Spróbujcie podać to wszystko z ziemniakami zapieczonymi w folii... mm no brak mi słów! Tego trzeba spróbować ;).

Patrzcie jaka krótka lista składników... to danie robi się samo!

Wskazówka dietetyczna: Jedna rzodkiewka ma około 2 kcal.


Przepis na 4 osoby:

Na kurczaka:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 200g sera feta
- sól, pieprz

Na pesto:
- 3/4 pomarańczy
- 2 garści świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy
- pieprz i sól

Przygotowanie kurczaka:*
1. Kurczaka kroimy na 8 kawałków, a w każdym z nich robimy nożem ''kieszonkę''.

2. Ser feta kroimy na 8 grubych prostopadłościanów i nadziewamy nim mięso.

3. Całość doprawiamy obficie pieprzem i już delikatniej solą.

4. Kurczaka długo smażymy na patelni - tak aby mięso miało temperaturę ponad 80˚C. Podajemy z pesto.

Przygotowanie pesto:
1. Pomarańcze obieramy ze skórki oraz w miarę możliwości z błonek. Przekładamy do misy blendera wraz z bazylią, oliwą i przyprawami.

2. Całość blendujemy wedle uznania. Sos należy odrobinę odcedzić.

* Jeśli chodzi o kurczaka, to możecie go równie dobrze upiec w piekarniku - wyjdzie dietetyczniej ;)

5 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, a ja nie do końca wiem, co to znaczy zrobić kieszonkę. Można prosić o jakieś zdjęcia lub podpowiedzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to, żeby ukroić część piersi, a potem nadziać ją nożem i powiększyć nacięcie, tak aby zmieścił się farsz ;)

      Usuń
    2. Część piersi to będzie taka połowa z pojedynczej piersi, musi też pani uważać, żeby nie przedziurawić kieszonki, bo ser będzie chciał wypłynąć ;)

      Usuń