11 maja 2016

Czekoladowo-bananowy omlet!

Czekoladowo-bananowy omlet z bananami i czekoladą na wierzchu
Ale było śniadanko... Mmm... Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ;). Polecam każdemu, choć muszę przyznać, że patelnia po smażeniu pozostawia wiele do życzenia, ale warto!

Jestem dumna z tego przepisu... Powstał kompletnie z przypadku i teraz jest powtarzany, gdy tylko mam okazję ;). Omlet w smażeniu wymaga sporo oleju, ale nie należy do tych ''trudnoprzewracalnych'' ;).

Jedno z najszybszych i najsmaczniejszych śniadań jakie jadłam - coś dla łasuchów wszelkiej maści ;).

Wskazówka dietetyczna:
Jeśli macie ochotę na słodką przekąskę na diecie, rekomenduje daktyle! W tych suszonych owocach znajdziemy znacznie więcej błonnika i wartości odżywczych, co pozwoli nam pozostać sytymi na dłużej. No i plus to o wiele mniej kalorii.


Składniki na 1 omleta:

- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko + 1 białko
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 dojrzały banan
- 1 kostka gorzkiej czekolady

1. Płatki owsiane zalewamy wodą na noc lub na 15 minut przed przygotowaniem omleta.

2. Gorzką czekoladę kroimy na wiórki, banana rwiemy na drobne części i wszystkie składniki energicznie mieszamy trzepaczką.

3. Ciasto wylewamy na rozgrzaną sporą ilość oleju i smażymy pod przykryciem, gdy omlet zacznie się wyraźnie ścinać - przewracamy na drugą stronę.

6 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie nie lubię piec ciast lubię robić sałatki

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda ;). Świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro wypróbuję, przepis zapowiada się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie! Mam nadzieję, że wyjdzie równie smaczny co mój :)

      Usuń