Czekoladowo-bananowy omlet z bananami i czekoladą na wierzchu |
Jestem dumna z tego przepisu... Powstał kompletnie z przypadku i teraz jest powtarzany, gdy tylko mam okazję ;). Omlet w smażeniu wymaga sporo oleju, ale nie należy do tych ''trudnoprzewracalnych'' ;).
Jedno z najszybszych i najsmaczniejszych śniadań jakie jadłam - coś dla łasuchów wszelkiej maści ;).
Wskazówka dietetyczna: Jeśli macie ochotę na słodką przekąskę na diecie, rekomenduje daktyle! W tych suszonych owocach znajdziemy znacznie więcej błonnika i wartości odżywczych, co pozwoli nam pozostać sytymi na dłużej. No i plus to o wiele mniej kalorii.
Składniki na 1 omleta:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko + 1 białko
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 dojrzały banan
- 1 kostka gorzkiej czekolady
1. Płatki owsiane zalewamy wodą na noc lub na 15 minut przed przygotowaniem omleta.
2. Gorzką czekoladę kroimy na wiórki, banana rwiemy na drobne części i wszystkie składniki energicznie mieszamy trzepaczką.
3. Ciasto wylewamy na rozgrzaną sporą ilość oleju i smażymy pod przykryciem, gdy omlet zacznie się wyraźnie ścinać - przewracamy na drugą stronę.
Wygląda smacznie nie lubię piec ciast lubię robić sałatki
OdpowiedzUsuńSałatki też są dostępne na blogu ;)
Usuńpysznie wygląda ;). Świetny pomysł !
OdpowiedzUsuńAaa dziękuję bardzo :D
UsuńJutro wypróbuję, przepis zapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńTo świetnie! Mam nadzieję, że wyjdzie równie smaczny co mój :)
Usuń