8 czerwca 2016

Letnie placki z truskawkami i kruszonką!

Jogurtowe placki z truskawkami i kruszonką
Najlepsze ze wszystkich! Uraczona takim śniadaniem byłabym w 7 niebie! Kruszonka jest perfekcyjnie maślana i słodziutka, placki wraz z truskawkami dopełniają całość kwaśnością.

To jest to! Nie ma lepszego pożytku z truskawek niż takie placki. Mama trochę wątpiła w wytrzymałość kruszonki podczas przewracana, ale jak widzicie, wszystko jest na swoim miejscu ;).

Zaczynam poważnie rozważać pomysł założenia bloga z samymi przepisami na placki... Nie chce Was tutaj nimi zanudzać, a pomysły wciąć się mnożą ;)

Wskazówka dietetyczna: W ciepłe dni nasz organizm z reguły potrzebuje mniej pożywienia niż w te chłodne.


Przepis na 10 placków:

Placki:
- 60g płatków owsianych
- 1 jajko
- 2 spore łyżki jogurtu naturalnego?
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta cynamonu

Kruszonka:
- 50g płatków owsianych
- 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 15g masła (lub oleju kokosowego)
+
truskawki pokrojone w plastry

Placki robimy tak:
1. Płatki blendujemy na mąkę. Mieszamy z resztą składników.

Kruszonkę tak:
1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.

Całość robimy tak:

1. Wylewamy ciasto na patelnie, kładziemy na nie 2 plasterki truskawek i przysypujemy kruszonką. Kruszonkę lekko dociskamy do ciasta.

2. Placki obracamy na drugą stronę - bez obaw, że kruszonka będzie przywierać ;).

3. Delektujemy się w zaciszu własnego pokoju, nie mówiąc nikomu, co ugotowaliśmy, bo zostaną nam tylko 3 placki :(.

2 komentarze: