Jogurtowe placki z truskawkami i kruszonką |
To jest to! Nie ma lepszego pożytku z truskawek niż takie placki. Mama trochę wątpiła w wytrzymałość kruszonki podczas przewracana, ale jak widzicie, wszystko jest na swoim miejscu ;).
Zaczynam poważnie rozważać pomysł założenia bloga z samymi przepisami na placki... Nie chce Was tutaj nimi zanudzać, a pomysły wciąć się mnożą ;)
Wskazówka dietetyczna: W ciepłe dni nasz organizm z reguły potrzebuje mniej pożywienia niż w te chłodne.
Przepis na 10 placków:
Placki:
- 60g płatków owsianych
- 1 jajko
- 2 spore łyżki jogurtu naturalnego?
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta cynamonu
Kruszonka:
- 50g płatków owsianych
- 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 15g masła (lub oleju kokosowego)
+
truskawki pokrojone w plastry
Placki robimy tak:
1. Płatki blendujemy na mąkę. Mieszamy z resztą składników.
Kruszonkę tak:
1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.
Całość robimy tak:
1. Wylewamy ciasto na patelnie, kładziemy na nie 2 plasterki truskawek i przysypujemy kruszonką. Kruszonkę lekko dociskamy do ciasta.
2. Placki obracamy na drugą stronę - bez obaw, że kruszonka będzie przywierać ;).
3. Delektujemy się w zaciszu własnego pokoju, nie mówiąc nikomu, co ugotowaliśmy, bo zostaną nam tylko 3 placki :(.
Ale fajna kruszonka :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo ;)
Usuń