15 czerwca 2016

Orzechowa kruszonka na czekoladowych muffinkach!

Czekoladowe muffinki z kruszoną z masła orzechowego
Jakie one były cudowne... Recepta na sukces brzmi tak: Wymień masło na masło orzechowe, a otrzymasz równie chrupiącą i delikatną kruszonkę. Normalnie się rozpływała jak ją jadłam.

Polecam każdemu, kto jest fanem kruszonki... Przyda się mała odmiana, a ten eksperyment jest w 100% trafiony. Może i Nasze babcie tak nie robiły, ale to nie znaczy, że nie wolno Nam udoskonalać ich przepisów.

No już śmiało zaryzykujcie! Nie pożałujecie! Muffinek nie wychodzi wiele, więc straty nie będą duże... choć takich nawet nie przewiduje ;).

A i nie chce się chwalić, ale ze względu na zastąpienie zwykłego masła, masłem orzechowym mamy tu do czynienia z muffinkami bez laktozy, nacieszcie oczy!

Wskazówka dietetyczna: W lato, gdy pojawiają się czereśnie, truskawki i inne dobroci... tym co są na diecie polecam postawić jednak na truskawki, mają mniej kalorii i cukru ;).

Przepis na 4 muffinki:


Na ciasto:
- 65g płatków owsianych
- 1 jajko
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (jak ktoś woli słodsze to więcej)
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 20g orzechów ziemnych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na kruszonkę:
- 40g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki masła orzechowego

Muffinki robią się tak:

1. Płatki owsiane blendujemy na ''mąkę''.

2. W osobnych miskach mieszamy mokre i suche składniki. Następnie łączymy je łyżką, dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę.

Kruszonkę robi się tak:
1. Płatki owsiane blendujemy na ''mąkę''.

2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i dobrze zagniatamy.

Całość robimy tak:
1. Ciasto na muffinki nalewamy do 3/4 wysokości papilotek, posypujemy kruszonką.

2. Blachę z muffinkami wstawiamy na około 13 minut do 180˚C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz