Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami |
Migdały dorzuciłam dla małej odmiany... Chciałam wydobyć głębszy smak, ale jeśli nie popieracie mojej metody to zastąpcie je po prostu mąką, nie obrażę się ;). W sumie to ciasto było robione bardzo na spontanie i zauważyłam, ze takie wychodzą najlepiej! Jestem z niego dumna!
Czy wspominałam już, że rodzice za pierwszym razem zjedli po dwa kawałki? Rzadko się to zdarza!
Przepis na blachę 24 cm:
Na kruche ciasto:
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 3 żółtka
- 4 łyżki jogurtu
- 60g migdałów
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 150g masła (możecie zastąpić olejem kokosowym)
Nadzienie:
- 900g śliwek węgierek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cynamon, odrobina cukru
+
płatki migdałów
Ciasto kruche robimy tak:
1. Migdały mielimy na grubszą mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy do dokładnego połączenia.
2. Powstała kulkę dzielimy na części 1/3 i 2/3.
3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku, a większą w lodówce na 30 minut.
Owoce robimy tak:
1. Śliwki myjemy, kroimy w mniejsze kostki. Do owoców dodajemy mąkę, cynamon i cukier.
Całość robimy tak:
1. Większą kulką ciasta wykładamy spód blachy z papierem. Wysypujemy na to śliwki, a następnie mniejszą kulkę ciasta ścieramy przy pomocy tarki na wierzch owoców. Całość posypujemy płatkami migdałów.
2. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia włączamy górną grzałkę, aby ciasto ładnie się przyrumieniło.
3. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy częstujemy żarłoki ;).
Do kawy idealne.
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić ;)
Usuń