25 sierpnia 2016

Pierogi na Laur Konsumenta

Pierogi z kaszą gryczaną jasną, twarogiem i koperkiem
Tak mi została kasza z poprzedniego obiadu, twaróg był w lodówce i jedyne co musiałam dokupić to koperek ;). Ale bez koperku ani ważcie się ich robić! To on jest tutaj królem :).

Powiem tak... Te pierogi to nie jest nic wymyślnego, ale za to fajny sposób na zużycie tego co w lodówce zalega.

Powiem jedynie jeszcze kilka słów, bo więcej o nich mówić nie trzeba ;). Farsz musi być naprawdę dobrze doprawiony! Nie żałujcie ani pieprzu, ani soli, ani koperku! To jest klucz do właściwego smaku!

Przypadły do gustu nawet tym, co jarskich dań nie tkną ;). Wyśmienite :D!

Przepis na 4 spooore porcje:

Na farsz:
- 1/2 torebki jasnej kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
- 250g twarogu kremowego (nie zwykłego, musi być niesypki)
- 1 żółtko
- 1/2 pęczku koperku
- dużo pieprzu, dużo soli

Na ciasto*:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka soli

Najpierw robimy farsz:
1. Koperek siekamy, kaszę gotujemy, wystudzamy. Łączymy z resztą składników i doprawiamy.

Ciasto drugie w kolejce:
1. Najpierw mieszamy suche składniki, potem dolewamy stopniowo wody i zagniatamy uroczą kuleczkę.

2. Ciasto wałkujemy na cienko, a następnie wycinamy przy pomocy kubka nasze kółka. Pakujemy do nich farsz i wrzucamy do wrzątku. Po ugotowaniu pierogi są gotowe do wsuwania!

*Przyznaję bez bicia, że ciasta zostaje niewielki nadmiar, więc ja swoje zamroziłam :).


2 komentarze:

  1. gdybym tylko umiała, to takie pierożki to bym sobie chętnie zrobiła :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma w tym nic trudnego, wystarczy podążać w ciemno za instrukcjami ;)

      Usuń