O taka seria też się u mnie przyda... W końcu sama codziennie wieczorem zmagam się z tym problemem... Co by tu dzisiaj zabrać do szkoły... I powiem Wam, że powoli staję się mistrzem w tych sprawach. Zdecydowanie najbardziej ulubionym pomysłem wśród tych wszystkich jest mój Słoiczek Mocy. No coś pięknego <3.
Staram się przygotowywać takie rzeczy, które nie będą się wylewać, źle wyglądać lub pachnieć... Bo kto by chciał mieć taki lunch :) No także jesteście bezpieczni! Przedstawiam kandydatów.
1. Słoiczek Mocy
Gdyby tylko dało się
opisać słowami jaki on jest dobry... To bym nobla dostała na pewno. No ale się nie da :c. Podobno najważniejsze rzeczy najtrudniej jest
wypowiedzieć. Zgadzam się!
Słoiczek z czekoladowym jogurtem, bananem i domową granolą |
Więc to cudo robimy tak:
Trzeba zacząć od przygotowania domowej granoli, co zajmie Wam dosłownie chwilkę obiecuję, a kupi dużo czasu przy robieniu następnego Słoiczka Mocy. Oczywiście każdy z Was może zrobić swoją granolę z ulubionymi składnikami. Po prostu tego dnia miałyśmy ochotę na cynamonową ;).
No więc granolkę robimy tak:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki kokosa
- cynamon, kardamon, imbir
- odrobina oleju koksowego (lub dowolnego tłuszczu)
1. Na patelnie z rozgrzanym olejem wrzucamy wszystkie składniki i podsmażamy kilka minut. Jeśli ktoś z Was nie ma piekarnika lub czasu to radzę pozostawić granolę dłużej na patelni i na tym zakończyć. Też będzie dobre.
2. Po podsmażeniu granolę przerzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 do wyraźnego zarumienienia - u mnie trwa to jakieś 10 minut.
3. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Słoiczek Mocy w całości powstaje tak:
Przepis na 2 osoby:
- 220g jogurtu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 banan
- garść suszonej żurawiny
- kilka łyżeczek granoli
1. Najpierw mieszamy jogurt z miodem i kakao.
2. Tak powstały jogurt wlewamy na spód słoiczka, następnie dodajemy pokrojonego w plastry banana.
3. Wszystko zasypujemy odpowiadającą nam ilością granoli i żurawiną. Smacznego!
n style="font-weight: normal;">
Wielką tajemnicą nie jest fakt, że połączenie awokado z bananem i kakaem jest świetnym substytutem czekolady. Ale jako, że dzisiaj mam zamiar uraczyć Was 3 słoiczkowymi przepisami, ten pomysł zdał mi się więcej niż idealny.
Wiele z nas zapomina, jak szybko można przygotować w ten sposób naprawdę 2. Czekoladowy satysfakcjonujący deser!
Wiele z nas zapomina, jak szybko można przygotować w ten sposób naprawdę 2. Czekoladowy satysfakcjonujący deser!
Czekoladowy deserek z awokado z dodatkiem pomarańczy |
Przepis na 2 porcje:
- dojrzałe awokado
- dojrzały banan
- 4 łyżeczki kakao
- opcjonalnie przyprawa do deserów
+
pomarańcza, garść orzechów włoskich
1. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodajemy pokrojoną pomarańczę i posiekane orzechy. Smacznego!
- opcjonalnie przyprawa do deserów
+
pomarańcza, garść orzechów włoskich
1. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodajemy pokrojoną pomarańczę i posiekane orzechy. Smacznego!
3. Pieczone płatki z malinami!
Ostatni
z przepisów, ale równie dobry! Drugi z tych wegańskich :)! Dobrze jest
go zrobić, postać chwilę, bo potem zaoszczędza tyle czasu rano. Ponadto
można go zjeść w wersji śniadaniowej - z lodami bananowymi tak jak na
pierwszym zdjęciu - lub uraczyć się nim później w pracy! Tak czy siak
jest pyszny!
Wersja z lodami bananowymi - ta na weekendowe śniadania |
Wersja bardziej mobilna |
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mleka (może być roślinne)
- 350g mrożonych malin
- 10 masła (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru*
- cynamon
- opcjonalnie wiórki kokosa/ płatki migdałów
1. Płatki wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dolewamy mleka, stopionego masła, rozmrożonych malin i mieszamy wszystko dodając cynamon.
2. Po wierzchu posypujemy cukrem.
3. Całość wstawiamy na 20 minut do 180. 8 minut przed końcem pieczenia posypałam swój ''wypiek'' wiórkami kokosowymi.
* Jeśli nie chcecie dodawać cukru, to ja się później zorientowałam, że ostygnięte możecie polać miodem, będzie pycha :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz