12 listopada 2016

Kurczak w pomarańczach z żurawiną

Kurczak w pomarańczach z puree ziemniaczanym

Mała odmiana każdemu się przyda. Nie tylko w ostrych przyprawach kurczak świetnie się sprawdza! Pomarańcze i żurawina z góry tworzą świetne połączenie, ale tym razem to już przesadziły haha!

Wyszło świetnie!

Zauważyłam ostatnio, że co prawda lubię gotować, spędzać czas w kuchni. Ale nie sama... samemu to już nie to samo. Wolę się pośmiać z mamą, przyjaciółką, chłopakiem... nie koniecznie jestem skupiona na samej czynności gotowania, a po prostu odpoczywam. Te dania są owocami mojego odpoczynku ;).

No i w ogóle to muszę poświęcić jeden akapit temu pysznemu puree. Chyba nigdy nie zrobiłam właściwie puree, aż do tej pory! Wyszło tak dobre... że nie wiem czy nie lepsze od kurczaka haha :).
Do tego wszystkiego udało się dorwać taki strączkowy pyszny groszek.. no super no! Jak tak teraz o tym piszę to zjadałbym to wszystko jeszcze raz :<.

Ja zapomniałam o tym, że super by było najpierw trochę podsmażyć udka na patelni, a potem dopiero zapakować do piekarnika. No ale Wam to zalecam hahah ;).

Przepis na 3 udka:

- 3 udka z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 2 garści suszonej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- łyżka oleju kokosowego/ oliwy
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra

1. Kurczaka marynujemy w miodzie, oliwie i przyprawach, odstawiamy na czas przygotowania owoców.

2. Pomarańcze obieramy, a następnie kroimy w plastry. Po tym czasie kurczaka podsmażamy na patelni do uzyskania złotej skórki.

3. Mięso wraz z sosem z patelni i owocami pakujemy do rękawa, a następnie do piekarnika, w naczyniu żaroodpornym, na 40-50 minut w 180˚C.

4. Pod koniec pieczenia rękaw rozcinamy, tak aby mięso ładnie się przyrumieniło. Mięso należy wtedy polewać co jakiś czas powstałym sosem.

5. Wszystko gorąco polecam podawać na puree ziemniaczanym! Idealnie pasuje!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz