Cytrynowe mini ciastka z nutą kokosową |
Plus nie rezygnowałabym z kremu! Daje pysznego, świeżego kopa naszym ciastkom! Wszystko jest tutaj na miejscu, nie należy z niczego w ogóle rezygnować haha :)
Patrzcie jakie sernikowate! |
- 40g mąki kokosowej*
- 1/3 szklanki wody
- sok z 1,5 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- łyżka oleju kokosowego
- jajko
- żółtko
- 2 łyżki cukru kokosowego**
+
Do dekoracji:
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- skórka z połowy cytryny
- 1 porządna łyżka mleka kokosowego schłodzonego
- 1 porządna łyżka mascarpone
- 1/2 łyżki cukru koksowego***
1. Jajko i żółtko ubijamy przez minutę z cukrem. Dodajemy pozostałe płynne składniki w tym stopiony olej kokosowy. Miksujemy.
2. Dosypujemy mąkę kokosową i mieszamy. Nasze ciasto powinno mieć konsystencję błotka :).
3. Pieczemy ciastka w kokilkach wyłożonych papierem do pieczenia w 180 stopniach przez maks 30 minut z trybem na dolnej grzałce. Po tym czasie wyciągamy ciastka i zostawiamy w foremkach do ostygnięcia (nie martwcie się jeśli ciasto Wam z wierzchu popękało, to nic, sklei się). Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z foremek i obracamy do góry nogami na talerz. Wkładamy do lodówki.
Dekoracja:
1. Jeśli chodzi o polewę to czekoladę wraz z olejem kokosowym topimy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią nasze ciastka.
2. Krem robimy ubijając przez 3 minuty mleko kokosowe z cukrem, następnie dodajemy mascarpone i połowę skórki z cytryny. Dobrze mieszamy, jeśli wszystkie składniki były odpowiednio schłodzone, a czekolada na naszym ciastku ostygła, możemy nakładać krem. Posypujemy jeszcze wiórkami czekolady i resztą naszej skórki, gotowe!
* Możecie użyć również pszennej, ale możliwe jest, że nie uzyskacie tak sernikowatej konsystencji :(
** Jeśli nie jesteście w posiadaniu cukru kokosowego również trzcinowy dobrze się sprawdzi
*** Tu to samo co wyżej :)
Uważam, że ciastka smakują najlepiej schłodzone, więc możecie zrobić je z wyprzedzeniem, tak sao krem i przed podaniem udekorować :). Jako, że krem nie jest zbyt gęsty, nie polecam nakładania go w bardzo dużej ilości, spora łyżka wystarczy :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz