27 kwietnia 2016

Czekoladowo-kremowa rozkosz z malinami

Czekoladowe owsiane tartaletki z kremem z serka mascarpone i kleksem sosu malinowego
Tego deseru nic nie przebije... Jak to powiedziała moja mama ''Nic bym tu nie zmieniła'' i w zupełności się z nią zgodzę ;).

Tartaletki są konkretne dzięki czekoladowemu spodzie i delikatne z powodu masy serowej, całości dopełniają kwaśne maliny. Taki deser podałabym prezydentowi, gdybym miała okazje ;).

A no i koniec końców w deserze jest bardzo bardzo mało cukru, jedyna niepełna łyżka na 3 ciasteczka, to naprawdę nie jest grzech.

Wskazówka dietetyczna: Truskawki są owocami niskokalorycznymi ze względu na dużą zawartość wody. Tak samo jak arbuz.


Przepis na 3 tartaletki:

Na czekoladowy spód:
- 75g płatków owsianych
- 120g daktyli
- 30g kakao
- 20g stałego oleju kokosowego (lub masła)
- 1 kostka gorzkiej czekolady

Na krem:
Budyń:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 niecała łyżka cukru
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
+
- 250g serka mascarpone

dodatkowo

- garść mrożonych malin
- 1 kostka gorzkiej czekolady

Przygotowanie spodu:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia.

2. Płatki owsiane dokładnie blendujemy na ''mąkę''.

3. Do płatków dodajemy kakao, pokrojoną na wiórki czekoladę, roztopiony olej oraz zblendowane daktyle.

4. Masę przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia form na tartaletki i spokojnie, z duża dawką cierpliwości, wyklejamy dokładnie nasz kształt dobrze dociskając do brzegów. Tak przygotowane formy wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie masy:
1. 1/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i ziarenkami wanilii.

2. W osobnej szklance mieszamy resztę mleka z mąką.

3. Gdy mleko się zagotuje, dolewamy przygotowany roztwór cały czas mieszając do uzyskania bardzo gęstej konsystencji.

4. Gdy budyń przestygnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy przez około 2 minuty.

5. Masę nakładamy do naszych przygotowanych form na tartaletki. Całość wstawiamy na noc do lodówki.

Dodatkowo:
1. Garść mrożonych malin wrzucić do rondelka i gotować przez około 5 minut do zgęstnienia. Wystygniętym sosem polewamy desery. Wszystko przysypujemy pokrojoną na wiórki czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz