Pieczone brzoskwinie faszerowane kaszą jaglaną, serem twarogowym i rodzynkami, polane miodem i posypane orzechami włoskimi |
No ale ukryłam ją w bezpiecznym miejscu, czekała na mnie do samego rana i pysznie smakowała na śniadaniowym talerzu.
Swoją drogą naprawdę fajne połączenie z tego wyszło... Wiem, że większość z Was zblendowałoby tą kaszę jaglaną na wierzchu. Mi natomiast bardzo zależało na zachowaniu jej fajnej tekstury, ale wybór należy do Was ;).
Przepis na 2 pieczone brzoskwinie:
- 40g kaszy jaglanej + 3/4 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobina cukru
- 3 łyżki twarogu
- garść rodzynek
+
2 brzoskwinie
1. Kaszę gotujemy w podanej ilości mleka. W połowie gotowania dodajemy żółtko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia i do miękkości kaszy.
2. Do tak przygotowanego farszu dodajemy rodzynki i twaróg. Dokładnie mieszamy.
3. Do wypestkowanych brzoskwiń nakładamy po ok łyżce nadzienia. Owoce wykładamy na blachę z papierem i pieczemy przez około 20 minut w 180˚C.
4. Całość opcjonalnie polewamy miodem i posypujemy orzechami. Smacznego!
apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńAh dziękuję bardzo <3
Usuń