Przepisy potrzebne każdemu... Nie ma to jak dobre śniadanie do szkoły/ pracy. Każdego postawi na nogi i aż chce się iść pracować. Hhaha żartuję, może aż tak magicznych właściwości to śniadanie nie ma, ale warto pomarzyć. :D
No więc tak, stawiamy na prostotę i elegancję. Obiecuję żadnych wygórowanych składników :). Po prostu pysznie i szybko, tak jak każdy z nas potrzebuje.
1. Wszystkiego po trochu
To moja absolutna faworytka. Wygląda apetycznie i tak też smakuje, jest wyjątkowo... delikatna. Czuć w niej każde z warzyw, pomijając to, że tworzy się przez to idealna kompozycja. Naprawdę fajna sprawa :). Jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu. A za to super takie coś dobrego zjeść ;).
Składniki na 2 porcje:
- 2-3 garście świeżego/ zamrożonego szpinaku
- garść czerwonej fasolki
- garść żółtej fasolki (użyłam mrożonej)
- 1/2 czerwonej papryki
- dowolna kasza - ja użyłam jaglanej
- oliwa, sól, pieprz i papryka
1. Szpinak podsmażamy na patelni z odrobiną masła, doprawiamy.
2. Fasolkę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Paprykę drobno siekamy.
4. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na wybraną przez nas kaszę, doprawiamy i szczodrze polewamy oliwą.
1. Wszystkiego po trochu
To moja absolutna faworytka. Wygląda apetycznie i tak też smakuje, jest wyjątkowo... delikatna. Czuć w niej każde z warzyw, pomijając to, że tworzy się przez to idealna kompozycja. Naprawdę fajna sprawa :). Jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu. A za to super takie coś dobrego zjeść ;).
Składniki na 2 porcje:
- 2-3 garście świeżego/ zamrożonego szpinaku
- garść czerwonej fasolki
- garść żółtej fasolki (użyłam mrożonej)
- 1/2 czerwonej papryki
- dowolna kasza - ja użyłam jaglanej
- oliwa, sól, pieprz i papryka
1. Szpinak podsmażamy na patelni z odrobiną masła, doprawiamy.
2. Fasolkę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Paprykę drobno siekamy.
4. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na wybraną przez nas kaszę, doprawiamy i szczodrze polewamy oliwą.
2. Doceńmy te nasze brukselki!
Co
tu dużo gadać... Nigdy nie miałam nic do brukselek, są przeurocze,
takie małe kapustki <3. Warzywo jak każde - zdrowe i pełne witamin.
Małymi kroczkami nauczmy się jeść je na co dzień. Czy te małe brukselki
wyglądają jakby było zdolne ugryźć? :)
Składniki na 2 porcje:
- ryż/ kasza cokolwiek macie pod ręką
- 2 garści mrożonych lub surowych brukselek
- 1 opakowanie sera mozzarella
- garść orzechów włoskich
- ulubiona oliwa i masło
- sól, pieprz
1. Brukselki rozmrażamy, przekrawamy na pół i podsmażamy z przyprawami na maśle.
2. Mozzarelle kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy.
3. Przygotowane składniki wykładamy na naszą kaszę/ ryż. Całość polewamy ulubioną oliwą i ewentualnie doprawiamy.
3. Tu rządzi mascarpone!
Wyglądają przepysznie. Często jem kaszę jaglaną/ kuskus z warzywami. Drugiego i trzeciego przepisu nie znam, ale z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZe sportowym pozdrowieniem,
Joanna z Rodzinka Biega :)
Najlepszy przepis to "wrzuć wszystko co masz w lodówce" ;)
Usuń