8 stycznia 2017

3 szkolne lunche!



Przepisy potrzebne każdemu... Nie ma to jak dobre śniadanie do szkoły/ pracy. Każdego postawi na nogi i aż chce się iść pracować. Hhaha żartuję, może aż tak magicznych właściwości to śniadanie nie ma, ale warto pomarzyć. :D

No więc tak, stawiamy na prostotę i elegancję. Obiecuję żadnych wygórowanych składników :). Po prostu pysznie i szybko, tak jak każdy z nas potrzebuje.




                                   1. Wszystkiego po trochu

To moja absolutna faworytka. Wygląda apetycznie i tak też smakuje, jest wyjątkowo... delikatna. Czuć w niej każde z warzyw, pomijając to, że tworzy się przez to idealna kompozycja. Naprawdę fajna sprawa :). Jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu. A za to super takie coś dobrego zjeść ;).


Składniki na 2 porcje:
- 2-3 garście świeżego/ zamrożonego szpinaku
- garść czerwonej fasolki
- garść żółtej fasolki (użyłam mrożonej)
- 1/2 czerwonej papryki
- dowolna kasza - ja użyłam jaglanej
- oliwa, sól, pieprz i papryka

1. Szpinak podsmażamy na patelni z odrobiną masła, doprawiamy.

2. Fasolkę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Paprykę drobno siekamy.

4. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na wybraną przez nas kaszę, doprawiamy i szczodrze polewamy oliwą.
                             

                            2. Doceńmy te nasze brukselki!

Co tu dużo gadać... Nigdy nie miałam nic do brukselek, są przeurocze, takie małe kapustki <3. Warzywo jak każde - zdrowe i pełne witamin. Małymi kroczkami nauczmy się jeść je na co dzień. Czy te małe brukselki wyglądają jakby było zdolne ugryźć? :)


                                   
Składniki na 2 porcje:
- ryż/ kasza cokolwiek macie pod ręką
- 2 garści mrożonych lub surowych brukselek
- 1 opakowanie sera mozzarella
- garść orzechów włoskich
- ulubiona oliwa i masło
- sól, pieprz

1. Brukselki rozmrażamy, przekrawamy na pół i podsmażamy z przyprawami na maśle.

2. Mozzarelle kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy.

3. Przygotowane składniki wykładamy na naszą kaszę/ ryż. Całość polewamy ulubioną oliwą i ewentualnie doprawiamy.

    3. Tu rządzi mascarpone!

Niby to wszystko stanowi takie proste i oczywiste połączenie... ale jakie pyszne wychodzi :O. Mama aż pochwaliła :). Kolejne śniadanie, które robi się szybciutko, no i oczywiście bez większego wysiłku. Polecam użyć kaszy/ ryżu, który na pewno został Wam z poprzedniego obiadu. :)



Przepis na 2 porcje:

- kasza/ ryż co Wam wygodniej
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 pomidor
- 1 zielona papryka
- sól, pieprz, papryka słodka
- ulubiona oliwa

1. Paprykę i pomidora kroimy w drobna kostkę.

2. Warzywa wraz z mascarpone wykładamy z naszą kaszę/ ryż. Wszystko doprawiamy i polewamy oliwą.



2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie. Często jem kaszę jaglaną/ kuskus z warzywami. Drugiego i trzeciego przepisu nie znam, ale z chęcią wypróbuję :)
    Ze sportowym pozdrowieniem,
    Joanna z Rodzinka Biega :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy przepis to "wrzuć wszystko co masz w lodówce" ;)

      Usuń