Kakao o smaku śliwkowym z dodatkiem whiskey |
Oczywiście mój przepis możecie stosować bez jakichkolwiek dodatków - również świetnie się sprawdzi. Jeśli jednak robiliście mój sernik na święta to macie za pewne otwartą i nieskończoną flaszkę whiskey. No a po co taki dobry trunek ma się marnować. Przecież świetnie smakuje w każdym cieście czy wypieku, a już szczególnie w kakao!
Poza tym, zanim wkroczymy w te wszystkie noworoczne postanowienia trzeba jeszcze sobie trochę pofolgować ;))). Nie zapominajmy, że kakao ma też bardzo dużo dobrych właściwości - zwłaszcza to niepoddane obróbce termicznej czyli tak zwane "raw" kakao, no albo karob ;).
Przepis na kubek kakao:
- szklanka mleka
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 2 łyżki wody
+
2 czubate łyżeczki powideł śliwkowych
1 łyżka whiskey
1. Mleko przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu.
2. W szklance mieszamy kakao z wodą, następnie dodajemy powidła oraz whiskey*.
3. Gdy mleko się zagotuje zalewamy nim naszą mieszankę, jeszcze ostateczne wymieszanie i kakao jest gotowe do picia ;).
*Jeśli nie leży Wam taka wersja kakao, możecie pominąć te składniki i zamiast nich dosłodzić kakao po prostu cukrem ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz