30 grudnia 2016

Nadzwyczajne gorące kakao!

Kakao o smaku śliwkowym z dodatkiem whiskey
Zima to taki czas, kiedy każdemu z nas marzy się zakopać we wszystkich ciepłych kocach, włączyć dobry film i oglądać go w towarzystwie pysznego kakao. Hahah ja praktykuje to codziennie. Nic trudnego, polecam takie nadzwyczajne kakao... Dość świąteczne i wyjątkowe w smaku.

Oczywiście mój przepis możecie stosować bez jakichkolwiek dodatków - również świetnie się sprawdzi. Jeśli jednak robiliście mój sernik na święta to macie za pewne otwartą i nieskończoną flaszkę whiskey. No a po co taki dobry trunek ma się marnować. Przecież świetnie smakuje w każdym cieście czy wypieku, a już szczególnie w kakao!

Poza tym, zanim wkroczymy w te wszystkie noworoczne postanowienia trzeba jeszcze sobie trochę pofolgować ;))). Nie zapominajmy, że kakao ma też bardzo dużo dobrych właściwości - zwłaszcza to niepoddane obróbce termicznej czyli tak zwane "raw" kakao, no albo karob ;).




Przepis na kubek kakao:

- szklanka mleka
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 2 łyżki wody

+
2 czubate łyżeczki powideł śliwkowych
1 łyżka whiskey


1. Mleko przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu.

2. W szklance mieszamy kakao z wodą, następnie dodajemy powidła oraz whiskey*.

3. Gdy mleko się zagotuje zalewamy nim naszą mieszankę, jeszcze ostateczne wymieszanie i kakao jest gotowe do picia ;).


*Jeśli nie leży Wam taka wersja kakao, możecie pominąć te składniki i zamiast nich dosłodzić kakao po prostu cukrem ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz