Ryż z jabłkami pod dietetyczna pierzynką |
Najprostsze i najszybsze danie obiadowe znane ludziom na tym świecie. Bo
nie wiem co tam Marsjanki sobie zjadają... Hmmm może też ryż z jabłkami
;)?
Powiem tak, ryż z jabłkami to jest takie danie, na przygotowanie którego zawsze znajdziesz czas i składniki. No po prostu nie da się temu zaprzeczyć. Kto z nas nie ma zawsze pod ręką jabłek i ryżu w domu? Dwa składniki a taki dobry obiad!
Plus mała innowacja widzicie tam na wierzchu mojego pysznego ryżu siedzi sobie taka pyszna pierzynka. Mała, niepozorna warstewka, a jak wiele zmienia, dopełnia całe danie. Takie kremowe się robi, mniam :). Dietetyczna, na jogurcie i białkach, samo zdrowie.
Jeśli macie możliwość, to zaopatrzcie się w zapas ekstraktu z wanilii bądź lasek wanilii. Takie niby to oczywiste, a jednak ryż ugotowany na mleku z wanilią smakuje nieporównywalnie! Aż zdecydowałyśmy się z mamą na stałą inkorporację tego składnika do naszych dań. Nie używa się go dużo, ze względu na jego intensywność, a diametralnie zmienia nasze potrawy dodając im tej pysznej nuty. Dobra koniec mojego wywodu, czas na przepis! :)
A i podobno popełniłam kardynalny błąd... Ludzie dają dwie warstwy ryżu, a po środku dopiero jabłka... :c. No trudno i tak było pyszne! A i ja dałam za mało jabłek, znaczy... Byłoby przyjemniej gdybym dała ich trochę więcej, więc w przepisie podam Wam tą właściwą ilość ;).
Oto i ooon <3 |
- 4 torebki białego ryżu
- 6 dużych słodkich jabłek
- 1 litr mleka
- laska wanilii
- szczypta soli, cynamon
Na pierzynkę:
- 5 dużych łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 białko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
1. Ryż przesypujemy z woreczków do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli oraz nasionka z laski wanilii i samą laskę. Wszystko gotujemy, często mieszając, do czasu aż ryż wchłonie całe mleko.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon.
3. Gdy z ryżu wygotuje się całe mleko wyciągamy laskę wanilii i układamy go na spodzie naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na wyrównaną powierzchnię układamy jabłka.
4. Aby przygotować pierzynkę ubijamy jedno białko ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dosypujemy cukier. Gdy pianka będzie sztywna dodajemy nasz jogurt. Całość mieszamy i wykładamy na nasze jabłka.
5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut do zarumienienia naszej pierzynki. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz