Sałatka z gruszką, ricottą i orzechami włoskimi z sosem musztardowo-miodowym |
Wskazówka dietetyczna: Nie pozwól sobie na opuszczanie posiłków, to największy błąd w diecie! Powoduje spowalnianie metabolizmu, a w efekcie odkładanie się tłuszczu. Wygłodniały organizm będzie chciał skumulować jak największa ilość spożywanego pokarmu w obawie przed kolejną sytuacją, w której go nie otrzyma. Dlatego tak ważna jest systematyczność w posiłkach!
Przepis na 3 porcje*:
- 2 opakowania roszponki (sałata lodowa też się sprawdzi, jednak roszponka jest tutaj smaczniejszą opcją)
- 3 małe dojrzałe gruszki
- 9 łyżeczek sera ricotta
- spora garść orzechów włoskich
Sos:
- łyżka musztardy (dowolnej)
- łyżka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
1. Roszponkę porwać na mniejsze części.
2. Gruszki pokroić (nie trzeba obierać skórki) w kostkę, dodać do sałatki.
3. Na wierzch dodać ricottę.
4. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać do sałatki.
5. Polać sosem powstałym z dokładnego zmieszania podanych składników. Smacznego!
* Sałatki są przygotowywane z myślą o 3 osobach: mojej mamie, tacie i mnie, także składniki rozdzielam równomiernie do każdego pudełeczka śniadaniowego.
Polecam do pracy. Idealna :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :).
Usuń