5 października 2015

Wytrawna sałatka z gruszką i ricottą

Sałatka z gruszką, ricottą i orzechami włoskimi z sosem musztardowo-miodowym
Kolejne nietypowe, ale za to jakże trafne połączenie! Miejcie na uwadze, że te sałatki nie muszą być podawane tylko w wersji pudełeczkowej. Myślę, że ta tutaj zasługuje na szersze grono adoratorów! Z resztą sami się przekonajcie, że sprawdzi się świetnie nawet do obiadu :).

Wskazówka dietetyczna:
Nie pozwól sobie na opuszczanie posiłków, to największy błąd w diecie! Powoduje spowalnianie metabolizmu, a w efekcie odkładanie się tłuszczu. Wygłodniały organizm będzie chciał skumulować jak największa ilość spożywanego pokarmu w obawie przed kolejną sytuacją, w której go nie otrzyma. Dlatego tak ważna jest systematyczność w posiłkach!

Przepis na 3 porcje*:

- 2 opakowania roszponki (sałata lodowa też się sprawdzi, jednak roszponka jest tutaj smaczniejszą opcją)
- 3 małe dojrzałe gruszki
- 9 łyżeczek sera ricotta
- spora garść orzechów włoskich

Sos:
- łyżka musztardy (dowolnej)
- łyżka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego

1. Roszponkę porwać na mniejsze części.

2. Gruszki pokroić (nie trzeba obierać skórki) w kostkę, dodać do sałatki.

3. Na wierzch dodać ricottę.

4. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać do sałatki.

5. Polać sosem powstałym z dokładnego zmieszania podanych składników. Smacznego!


* Sałatki są przygotowywane z myślą o 3 osobach: mojej mamie, tacie i mnie, także składniki rozdzielam równomiernie do każdego pudełeczka śniadaniowego.

2 komentarze: