Muffinki ze szpinakiem z nadzieniem z serka ricotta i jeżynami |
Wskazówka dietetyczna:Zapamiętaj to sobie raz na zawsze! Posiłki należy jeść powoli i dokładnie gryźć każdy kęs. Trawienie pokarmu rozpoczyna się już w jamie ustnej (w przypadku węglowodanów). Musimy też wziąć pod uwagę, że wolne spożywanie posiłków sprzyja chudnięciu, bowiem nasz żołądek szybciej wysyła do mózgu informację o tym, że jest pełen, zatem zjemy mniej.
Przepis na około 10 muffinek:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 4/5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
- 40g świeżego szpinaku
- 8 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
(Składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
- 1 żółtko
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki serka ricotta
- 1,5 łyżeczki miodu
- 10 jeżyn (lub malin, albo jagód)
1. Wymieszać ze sobą suche składniki.
2. Mokre składniki (w tym zblendowany szpinak i miętę) również ze sobą wymieszać.
3. Mokre i suche składniki wymieszać ze sobą do połączenia, nie rozcierać grudek (wtedy nasze muffinki nie opadną).
4. Ricottę, miód, mąkę i żółtko dobrze wymieszać ze sobą.
5. Do papilotek nakładać łyżkę zielonego ciasta, następnie łyżeczkę serka i jeżynę, a potem znowu łyżkę ciasta (należy dopilnować, aby ser z jeżyną były dobrze zakryte, bo inaczej ser wypłynie na wierzch).
6. Piec w 180˚C przez około 15 minut. Studzić w piekarniku. Schować przed mężem i dziećmi, bo znikną od razu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz