Pęczotto z mięsem wołowym i pomidorami, posypane bazylią i szczypiorkiem |
Nie martwcie się, długi czas potrzebny na przygotowanie wołowiny zbiega się z czasem gotowania kaszy pęczak, zatem to danie nie wymaga wiele pracy!
Wskazówka dietetyczna: Pod żadnym pozorem nie należy spożywać zielonych, niedojrzałych warzyw np. ziemniaków. Zawierają w sobie toksyczną substancję o nazwie solanina.
Przepis na 4 duże porcje:
- 0.5 kg mięsa wołowego
- 1 szklanka kaszy pęczak
- jasna część z 1 pora
- 400g pomidorków koktajlowych
- 7 łyżeczek musztardy
- sól, pieprz, słodka papryka
Dodatkowo:
- pęczek szczypiorku
- pęczek bazylii
1. Mięso kroimy na naprawdę drobne kawałki, podsmażamy, doprawiamy.
2. Mięso zalewamy 2 szklankami wody i dosypujemy kaszę, dodajemy musztardę, gotujemy do wchłonięcia wody.
3. W międzyczasie pora kroimy na księżyce, a pomidory na ćwiartki.
4. Następnie dolewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięcia wody, doprawiamy.
5. Dodajemy pora i pomidorki. Gotujemy już tylko przez około 3 minuty do delikatnego rozpadnięcia pomidorków. Podajemy ze świeżą bazylią i szczypiorkiem, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz