26 grudnia 2015

Musztardowe pęczotto z mięsem wołowym

Pęczotto z mięsem wołowym i pomidorami, posypane bazylią i szczypiorkiem
Robiłam dwa razy, za każdym byłam zadowolona! Proste a zarazem pyszne i pełnowartościowe danie! Cała rodzinka się naje ;).

Nie martwcie się, długi czas potrzebny na przygotowanie wołowiny zbiega się z czasem gotowania kaszy pęczak, zatem to danie nie wymaga wiele pracy!

Wskazówka dietetyczna: Pod żadnym pozorem nie należy spożywać zielonych, niedojrzałych warzyw np. ziemniaków. Zawierają w sobie toksyczną substancję o nazwie solanina.

Przepis na 4 duże porcje:

- 0.5 kg mięsa wołowego
- 1 szklanka kaszy pęczak
- jasna część z 1 pora
- 400g pomidorków koktajlowych
- 7 łyżeczek musztardy
- sól, pieprz, słodka papryka

Dodatkowo:
- pęczek szczypiorku
- pęczek bazylii

1. Mięso kroimy na naprawdę drobne kawałki, podsmażamy, doprawiamy.

2. Mięso zalewamy 2 szklankami wody i dosypujemy kaszę, dodajemy musztardę, gotujemy do wchłonięcia wody.

3. W międzyczasie pora kroimy na księżyce, a pomidory na ćwiartki.

4. Następnie dolewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięcia wody, doprawiamy.

5. Dodajemy pora i pomidorki. Gotujemy już tylko przez około 3 minuty do delikatnego rozpadnięcia pomidorków. Podajemy ze świeżą bazylią i szczypiorkiem, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz