5 grudnia 2015

Papryki nadziewane mięsem mielonym i cukinią

Papryka nadziana mięsem mielonym, cukinią i pomidorami
Tak się kończy gotowania po nocach... takimi zdjęciami, w takiej a nie innej jakości :). Najważniejsze, że smakowało! Musicie uwierzyć na słowo, że ta kombinacja jest o wiele lepsza od tradycyjnej - tej z ryżem i mięsem - no i zdrowsza! To co, robimy :)? A jak nie tą, to może ?

Wskazówka dietetyczna: Najwięcej witamin kryje się pod skórką jabłka, dlatego nie warto go obierać. Musimy jednak uważać, skórka z jabłka może powodować wzdęcia.


Przepis na 3 spore porcje:
- 5 czerwonych papryk
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (lub innego)
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 cukinia
- 40g sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, płatki chilli (można pominąć), oregano, bazylia

1. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych.

2. Czosnek podsmażyć krótko na rozgrzanym oleju kokosowym (lub innym tłuszczu).

3. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia.

4. Mięso zalać przecierem, dodać cukinię pokrojoną w kostkę.

5. Doprawić i smażyć do momentu aż cukinia zmięknie.

6. Farsz nakładać do papryk, posypywać startym serem i wstawiać do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

7. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180˚C. Smacznego!




2 komentarze: