Papryka nadziana mięsem mielonym, cukinią i pomidorami |
Wskazówka dietetyczna: Najwięcej witamin kryje się pod skórką jabłka, dlatego nie warto go obierać. Musimy jednak uważać, skórka z jabłka może powodować wzdęcia.
Przepis na 3 spore porcje:
- 5 czerwonych papryk
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (lub innego)
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 cukinia
- 40g sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, płatki chilli (można pominąć), oregano, bazylia
1. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych.
2. Czosnek podsmażyć krótko na rozgrzanym oleju kokosowym (lub innym tłuszczu).
3. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia.
4. Mięso zalać przecierem, dodać cukinię pokrojoną w kostkę.
5. Doprawić i smażyć do momentu aż cukinia zmięknie.
6. Farsz nakładać do papryk, posypywać startym serem i wstawiać do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
7. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180˚C. Smacznego!
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, takie też było ;)
Usuń