12 grudnia 2015

Świąteczne makowe muffinki z kruszonką!

Makowe muffinki z brzoskwiniami i kruszonką
Wkraczam ze świątecznym akcentem... mak jest w domu dosłownie wszędzie ;).  Co powiecie na pomysł, żeby to właśnie taką muffinkę podarować komuś kogo chcemy wyszczególnić w te święta?

Te muffinki również miały trafić na kiermasz ciast z okazji Szlachetnej Paczki, ale ze składników wyszło mi jedynie 4. Za mało miałam jajek... no cóż, za to inne - czekoladowe z ciasteczkami - godnie stanęły na ich miejscu ;). A teraz do pieczenia!

Wskazówka dietetyczna:
Owies ma właściwości poprawiające nastrój.


Przepis na 4 pyszne muffinki:

Na masę:
- 45g mąki pełnoziarnistej (użyłam ryżowej)
- 45g maku
- 45g cukru trzcinowego
- 2,5 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub masła)
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżeczka sody

Na kruszonkę:
- 30g mąki pełnoziarnistej (użyłam ryżowej)
- 15g cukry trzcinowego
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego (lub masła)

Dodatkowo:

Brzoskwinie z puszki

1. Suche składniki na masę dokładnie ze sobą wymieszać.

2. Wymieszane mokre składniki dodać do suchych. Mieszać delikatnie, tak aby pozostało trochę grudek.

3. Składniki na kruszonkę zagnieść. Brzoskwinie pokroić w większą kostkę.

4. Ciasto wlewać do papilotek do 3/4 wysokości, kłaść brzoskwinie i przysypywać kruszonką.

5. Piec w 180˚C przez około 15 minut, w trybie na dolną grzałkę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz