27 stycznia 2016

Bez poczucia winy w Tłusty Czwartek

Jabłka pieczone w cieście, posypane orzechami laskowymi
Takie Wam proponuje na Tłusty Czwartek! Po co komu te kalorie, ten niewartościowy tłuszcz? Czy naprawdę te pączki są Wam tak potrzebne? Ja osobiście nie potrafię jednego przełknąć...

Dlatego mam dla Was mniej bolesną wersję pączków. Już mi nawet nie chodzi o te kalorie... ale sam fakt jak trujący robi się ten pączek po usmażeniu go na oleju roślinnym... aż szkoda, że niektórzy nie są tego świadomi. Dlatego moje jabłka są pieczone ;).

A w ogóle to co lepsze... w tym daniu nie musicie kontrolować ilości jego spożycia, możecie sobie zaszaleć, jest naprawdę niskokaloryczne!

Swoją drogą to fajna przekąska z tego wyszła... chyba wprowadzam na stałe ;).

Wskazówka dietetyczna: Jak już potrzebujecie zgodnie z tradycją zjeść pączka w Tłusty Czwartek to szukajcie tych pieczonych ;).

Przepis na 2 średnie jabłka:
- 70g zmielonych płatków owsianych (można zastąpić mąką)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- kilka kropel soku z cytryny
- cynamon

Dodatkowo:
- garść orzechów laskowych
- cukier trzcinowy

1. Zmielone płatki, jajko, mleko, proszek i cynamon mieszamy na ciasto.

2. Jabłka obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grube plastry, oczywiście z każdego plastra usuwamy gniazdo nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Jabłka maczamy w cieście i kładziemy na papier delikatnie posmarowany olejem. Jabłka można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i cukrem trzcinowym, polecam!

4. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 17 minut w 180˚C.

5. Po upieczeniu jabłka pozostawimy na blasze do odparowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz