Jabłka pieczone w cieście, posypane orzechami laskowymi |
Dlatego mam dla Was mniej bolesną wersję pączków. Już mi nawet nie chodzi o te kalorie... ale sam fakt jak trujący robi się ten pączek po usmażeniu go na oleju roślinnym... aż szkoda, że niektórzy nie są tego świadomi. Dlatego moje jabłka są pieczone ;).
A w ogóle to co lepsze... w tym daniu nie musicie kontrolować ilości jego spożycia, możecie sobie zaszaleć, jest naprawdę niskokaloryczne!
Swoją drogą to fajna przekąska z tego wyszła... chyba wprowadzam na stałe ;).
Wskazówka dietetyczna: Jak już potrzebujecie zgodnie z tradycją zjeść pączka w Tłusty Czwartek to szukajcie tych pieczonych ;).
Przepis na 2 średnie jabłka:
- 70g zmielonych płatków owsianych (można zastąpić mąką)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- kilka kropel soku z cytryny
- cynamon
Dodatkowo:
- garść orzechów laskowych
- cukier trzcinowy
1. Zmielone płatki, jajko, mleko, proszek i cynamon mieszamy na ciasto.
2. Jabłka obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grube plastry, oczywiście z każdego plastra usuwamy gniazdo nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Jabłka maczamy w cieście i kładziemy na papier delikatnie posmarowany olejem. Jabłka można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i cukrem trzcinowym, polecam!
4. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 17 minut w 180˚C.
5. Po upieczeniu jabłka pozostawimy na blasze do odparowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz