Owsiany placek z m.in. pieczarkami, serem i szynką |
Dla tych, którzy potrzebują przerwy od zwykłej miseczki owsianki ;). Można się pokusić o stwierdzenie, że jest to danie dla wzrokowców, którzy lubią pizzę ;). Sama nawet nie wiem, czy nie jest to szybsze niż zwykłe kanapki.
Wskazówka dietetyczna: Pamiętajcie, że monotonia posiłków nie sprzyja Naszemu organizmowi. Wbrew pozorom nie jesteśmy tak prostą maszyną jak Nam się wydaje... Zmiany w Naszej diecie są ważne... a wręcz niezbędne!
Zamiast ugotować na śniadanie owsiankę, spróbuj kaszy jaglanej, a do sałatki zamiast ryżu dorzuć komosy ryżowej :). Oczywiście każda z tych alternatyw jest dobra, jednak różnią się one zawartościami składników odżywczych, dlatego tak ważna jest różnorodność :).
Przepis na 1 porcję:
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka jogurtu
- 1 jajko
- szczypta soli
1. Płatki blendujemy do uzyskania struktury otrębów (lub używamy otrębów).
2. Dodajemy jajko, sól, jogurt i wszystko jeszcze raz miksujemy.
3. Wylewamy na suchą, rozgrzaną patelnie, dokładnie rozprowadzamy do wielkości placka jaką chcemy uzyskać. Smażymy po obu stronach ;).
Jeśli chodzi o mój sposób na dodatki do pizzy to swoją postanowiłam podzielić na 4 części, dwie z nich zrobiłam na słodko:
1. z białym serkiem, dżemem malinowym i kiwi
2. z miodem, bananem i cynamonem
A dwie na słono:
1. z serem żółtym, szynką, pieczarkami i szczypiorkiem (tą część potrzymałam trochę na patelni)
2. z białym serem, pomidorami i rukolą
Było pyszne ;)!
Mmmmmm uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć ;)
Usuń