14 stycznia 2016

Pizza na śniadanie?

Owsiany placek z m.in. pieczarkami, serem i szynką
Taką pizzę z czystym sumieniem pozwalam Wam zjeść na śniadanie. Szybka alternatywa dla zwykłych kanapek, placek jest delikatny i można go przyrządzić na naprawdę nieskończenie wiele sposobów.

Dla tych, którzy potrzebują przerwy od zwykłej miseczki owsianki ;). Można się pokusić o stwierdzenie, że jest to danie dla wzrokowców, którzy lubią pizzę ;). Sama nawet nie wiem, czy nie jest to szybsze niż zwykłe kanapki.

Wskazówka dietetyczna: Pamiętajcie, że monotonia posiłków nie sprzyja Naszemu organizmowi. Wbrew pozorom nie jesteśmy tak prostą maszyną jak Nam się wydaje... Zmiany w Naszej diecie są ważne... a wręcz niezbędne!

Zamiast ugotować na śniadanie owsiankę, spróbuj kaszy jaglanej, a do sałatki zamiast ryżu dorzuć komosy ryżowej :). Oczywiście każda z tych alternatyw jest dobra, jednak różnią się one zawartościami składników odżywczych, dlatego tak ważna jest różnorodność :).



Przepis na 1 porcję:
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka jogurtu
- 1 jajko
- szczypta soli

1. Płatki blendujemy do uzyskania struktury otrębów (lub używamy otrębów).

2. Dodajemy jajko, sól, jogurt i wszystko jeszcze raz miksujemy.

3. Wylewamy na suchą, rozgrzaną patelnie, dokładnie rozprowadzamy do wielkości placka jaką chcemy uzyskać. Smażymy po obu stronach ;).

Jeśli chodzi o mój sposób na dodatki do pizzy to swoją postanowiłam podzielić na 4 części, dwie z nich zrobiłam na słodko:
1. z białym serkiem, dżemem malinowym i kiwi
2. z miodem, bananem i cynamonem

A dwie na słono:
1. z serem żółtym, szynką, pieczarkami i szczypiorkiem (tą część potrzymałam trochę na patelni)
2. z białym serem, pomidorami i rukolą

Było pyszne ;)!



2 komentarze: