5 stycznia 2016

Rozgrzewająca zupa ''marokańska''

Zupa z soczewicą, papryką, kurczakiem i fasolą zabielona mlekiem kokosowym
To jest zupa, której u mnie w domu nie trzeba przedstawiać. Nie ma także opcji, żeby jedzący ją domownik nie poprosił o dokładkę. Ona po prostu uzależnia!

Dawno tyle komplementów nie zebrałam za moje danie! Sama uważam, że jest się czym chwalić ;).

Wskazówka dietetyczna: Woda z rozłupanego kokosa ma niemal identyczny skład jak osocze naszej krwi. Podczas wojny światowej była stosowana do transfuzji. Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych.

Przepis na 4 spore porcje + 4 dokładki ;) :
- około 3 litrów wody
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 udko z kurczaka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki soczewicy
- 4 łyżki białej fasoli z puszki (lub ciecierzycy)
- około 2/5 puszki mleka kokosowego
- 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, ostra papryka, curry, sól, pieprz, słodka papryka

1. W garnku z wodą gotujemy udko z kurczaka, obraną pietruszkę oraz selera (nie kroimy ich, bo nie będą nam one potrzebne w zupie). Dodajemy także liście laurowe i ziela angielskie.

2. Gotujemy około 40 minut do obgotowania mięsa.

3. Mięso i warzywa odławiamy, odkładamy do ostygnięcia. Do zupy dodajemy pomidory w puszce, pokrojone papryki, fasolę oraz pokrojoną w plastry marchew.

4. Z kości uda obieramy mięso i również dorzucamy do zupy wraz z soczewicą. Doprawiamy i gotujemy do ugotowania soczewicy.

5. Na koniec zupę zabielamy gęstszą częścią mleka kokosowego. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz