Zupa z soczewicą, papryką, kurczakiem i fasolą zabielona mlekiem kokosowym |
Dawno tyle komplementów nie zebrałam za moje danie! Sama uważam, że jest się czym chwalić ;).
Wskazówka dietetyczna: Woda z rozłupanego kokosa ma niemal identyczny skład jak osocze naszej krwi. Podczas wojny światowej była stosowana do transfuzji. Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych.
Przepis na 4 spore porcje + 4 dokładki ;) :
- około 3 litrów wody
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 udko z kurczaka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki soczewicy
- 4 łyżki białej fasoli z puszki (lub ciecierzycy)
- około 2/5 puszki mleka kokosowego
- 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, ostra papryka, curry, sól, pieprz, słodka papryka
1. W garnku z wodą gotujemy udko z kurczaka, obraną pietruszkę oraz selera (nie kroimy ich, bo nie będą nam one potrzebne w zupie). Dodajemy także liście laurowe i ziela angielskie.
2. Gotujemy około 40 minut do obgotowania mięsa.
3. Mięso i warzywa odławiamy, odkładamy do ostygnięcia. Do zupy dodajemy pomidory w puszce, pokrojone papryki, fasolę oraz pokrojoną w plastry marchew.
4. Z kości uda obieramy mięso i również dorzucamy do zupy wraz z soczewicą. Doprawiamy i gotujemy do ugotowania soczewicy.
5. Na koniec zupę zabielamy gęstszą częścią mleka kokosowego. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz