Ciecierzyca i soczewica po bretońsku |
Mam tu coś innego, coś zdrowszego i lżejszego niż tradycyjna wersja fasolki po bretońsku, w tak przygotowanym garnku znajdzie się więcej substancji odżywczych w mniejszej ilości kalorii... Czyli dietetyczniej ;).
Tutaj nic nie moczymy, tutaj wszystko wrzucamy do garnuszka, a po około 40 minutach zajadamy. Brzmi pięknie prawda? A tak w ogóle to ciężko mi określić ilość porcji w tym przepisie, bo za dużo dokładek było!
Wskazówka dietetyczna: Jogurt, dzięki procesowi fermentacji, jest produktem, który nie zawiera laktozy.
Przepis na 4 duże porcje:
- 0,5 litra wody
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 2 puszki ciecierzycy
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 150g kiełbasy wiejskiej
- 70g boczku wędzonego
- papryka słodka, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, pieprz mielony
1. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, podsmażamy do zeszklenia cebuli.
2. Do garnka dolewamy pomidory w puszce, wodę i przecier, mieszamy chwilę. Doprawiamy.
3. Dodajemy ciecierzycę i pokrojone mięso, a także soczewicę. Gotujemy do miękkości soczewicy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz