20 kwietnia 2016

Pikantne faszerowane papryki

Papryki nadziewane komosą ryżową, kiełbasą, pomidorami i cukinią
Przepis wymyślony na szybko... i takie chyba są najlepsze ;). Dawno nie jadłam tak smacznych nadziewanych papryk! Smak nadzienia jest idealnie wyważony, wszystkie dodatki dzielnie się siebie trzymają, więc nie ma mowy o trudnościach przy faszerowaniu ;).

Jestem zadowolona, lubię takie lekkie obiady! Kolejny przepis, który daje radość i w samej prostocie przygotowania i w konsumowaniu :).

Wskazówka dietetyczna: Wiedzieliście, że odpowiedni poziom żelaza w organizmie znacznie wpływa na porost włosów?


Przepis na 4 papryki:
- 4 czerwone papryki
- 3/4 szklanki komosy ryżowej (lub kaszy jaglanej)
- 2/3 dużej cukinii
- 125g kiełbasy chorizo
- 1/2 papryczki chilli
- 1 przecier pomidorowy (ok. 190g)
- sól
+
- 50g startego sera do posypania

1. Komosę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, kiełbasę kroimy w kostkę, a papryczkę na drobno. Podsmażamy razem na patelni, dodajemy przecier pomidorowy i komosę.

3. Wszystko razem smażymy, delikatnie doprawiamy (farsz ma swój bardzo indywidualny smak).

4. Do oczyszczonych i poprzekrawanych w pół papryk, nakładamy farsz. Posypujemy serem i zapiekamy przez około 30 minut w 180˚C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz