Papryki nadziewane komosą ryżową, kiełbasą, pomidorami i cukinią |
Jestem zadowolona, lubię takie lekkie obiady! Kolejny przepis, który daje radość i w samej prostocie przygotowania i w konsumowaniu :).
Wskazówka dietetyczna: Wiedzieliście, że odpowiedni poziom żelaza w organizmie znacznie wpływa na porost włosów?
Przepis na 4 papryki:
- 4 czerwone papryki
- 3/4 szklanki komosy ryżowej (lub kaszy jaglanej)
- 2/3 dużej cukinii
- 125g kiełbasy chorizo
- 1/2 papryczki chilli
- 1 przecier pomidorowy (ok. 190g)
- sól
+
- 50g startego sera do posypania
1. Komosę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, kiełbasę kroimy w kostkę, a papryczkę na drobno. Podsmażamy razem na patelni, dodajemy przecier pomidorowy i komosę.
3. Wszystko razem smażymy, delikatnie doprawiamy (farsz ma swój bardzo indywidualny smak).
4. Do oczyszczonych i poprzekrawanych w pół papryk, nakładamy farsz. Posypujemy serem i zapiekamy przez około 30 minut w 180˚C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz