Placki nadziane kremem raffaello z kremem na wierzchu |
O tych plackach marzyłam od świąt... I marzenie się ziściło. Przeszły moje najśmielsze oczekiwania! To nadzienie... Ten bezbłędny krem. Brak mi słów.
Nie ma co dużo mówić. Polecam wszystkim fanom Raffaello i tym, którzy nie są fanami ;). Takich placków trzeba przynajmniej raz w życiu spróbować! A przepis jest banalnie prosty!
A no i nie złośćcie się proszę jak placki nie będą idealnie okrągłe... W cieście są orzechy i trochę utrudnia to kontrolę nad kształtem ;).
Placki najlepiej smakują po ostygnięciu.
Wskazówka dietetyczna: Rozkładając swoje jedzenie na talerzu zadbajcie o to, żeby było go wizualnie dużo - wtedy wasz organizm szybciej poczuje sytość.
Przepis na 6 placków:
Na placki:
- 50g płatków owsianych
- 40g migdałów
- 1 jajko
- 2 łyżeczki trzcinowego cukru
- pół szklanki mleka
Na krem:
- 2,5 łyżki serka Philadelphia
- 30g migdałów
- 2 czubate łyżeczki wstrząśniętego mleka kokosowego
- pół łyżki cukru trzcinowego
Placki robimy tak:
1. Płatki owsiane blendujemy na ''mąkę''. Migdały blendujemy do otrzymania niewielkich kawałków.
2. Mieszamy z resztą składników na ciasto. Odstawiamy do zgęstnienia.
Teraz krem:
1. Migdały blendujemy na mąkę.
2. Cukier ucieramy na drobniejszy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Smażenie:
1. Na teflonową nienatłuszczoną patelnie wylewamy kleks ciasta. Nakładamy łyżeczkę kremu i ponownie zalewamy odrobiną ciasta. Smażymy z obu stron.
Nie myślała pani o założeniu kanału na YouTubie, myśle ze była by to bardzo fajna opcja, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie mam odpowiedniego sprzętu, przykro mi :<
Usuń