13 kwietnia 2016

Wołowina w czekoladzie

Wołowina z marchewką, papryką i czerwoną fasolą w sosie z czekoladą
W zasadzie to z czekoladą i kawą, jak już mam być dokładna. Widziałam gdzieś wcześniej podobne danie... niestety nie potrafię powiedzieć gdzie :(.

Osobiście nie podawałabym tego obiadu na kaszy, ale nie miałam pod ręką nachosów - jednak Wam sugeruje się za nimi rozejrzeć! Na dodatek ciężko znaleźć nachosy z przyzwoitym składem, więc oszczędziłam sobie czasu w sklepie.

Danie jest pyszne i bez tego! Bardzo polecam, smakuje szczególnie panom - w końcu wołowina ;).

Wskazówka dietetyczna: Po raz kolejny uczulam, przyglądajcie się składom Waszych produktów. Kupując wędzone np. szprotki zwróćcie uwagę na to czy producent nie dodał do nich jedynie aromatu wędzarniczego, zamiast faktycznie je uwędzić.

Przepis na 5 porcji:
- 750g wołowiny
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego (opcjonalnie)
- 4 kostki czekolady (lub więcej jeśli potrzebujecie)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki zaparzonej kawy
- papryka słodka, papryka słona, sól, pieprz

1. Pokrojone w kostki mięso marynujemy wcześniej w przyprawach. Odstawiamy do lodówki na 1h.

2. Mięso smażymy na patelni przez jakieś 10-15 minut w zależności od grubości naszej kostki.

3. Warzywa obieramy i kroimy, dorzucamy do wołowiny i całość zalewamy pomidorami z puszki.

4. Fasolę płuczemy i również dodajemy do dania.

5. Wszystko trzymamy dłuższy czas na ogniu do zgęstnienia. Następnie dorzucamy pokruszoną czekoladę i cukier.

6. Wlewamy kawę, sos sojowy (o ile go używamy) i doprawiamy wedle uznania.

7. Trzymamy na planiku do czasu rozpuszczenia składników i zredukowania sosu.

* Używam espresso, ale sugeruję zaparzyć 2 łyżeczki kawy na 8 łyżek wody.

2 komentarze: