Placki z nadzieniem czekoladowym z malinami i bananami |
Mam nadzieję, że ostatnio nie robię się monotematyczna... Ale uwielbiam przygotowywać dla Was placki! Gotuję je z większa przyjemnością niż cokolwiek innego ;).
Wiecie co jest najlepsze w takich właśnie pancakesach? Że zawsze się udają! Nie ma problemów ze smażeniem... robota sama się robi ;).
Chyba nie potrafiłabym wybrać, wśród tych wszystkich przepisów na placki, tego jednego ulubionego. Za to moi domownicy bez wahania ochrzcili właśnie te zwycięzcami konkursu ;).
Ps: Nadzienia wyszło trochę na wyrost, więc możecie spokojnie zmniejszyć składniki o połowę, albo zostawić sobie do owsianki, tak jak ja ;).
Wskazówka dietetyczna: Jeśli używacie warzyw z puszki, jak np. ciecierzyca, pamiętajcie o tym, żeby dobrze je wypłukiwać przed spożyciem, to pozwoli na pozbycie się nadmiaru soli będącej w zalewie.
Przepis na 6 placków:
Placki:
- 115g płatków owsianych
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki trzcinowego cukru
Nadzienie:
- 3/4 banana
- 45g mrożonych malin
- 1 spora łyżka serka Philadelphia
- 1 czubata łyżeczka kakao
Placki robimy tak:
1. Płatki blendujemy na ''mąkę''.
2. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy trzepaczką, odstawiamy na czas robienia nadzienia.
Nadzienie:
1. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy rozmrożone maliny i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Smażenie:1. Na teflonową nienatluszczoną patelnię wylewamy niewielką ilość ciasta, nakładamy sporą ilość nadzienia i w miarę możliwości zakrywamy ciastem. Ciasto nie pokryje nadzienia, ale nie przeszkadza to w smażeniu. Placki smażymy z obu stron.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz