Bezglutenowe gofry z jajkiem sadzonym i szynką, polane syropem klonowym |
Te gofry były absolutnie na mojej czarnej liście ''lepiej miej coś w zanadrzu do jedzenia, bo to się na pewno nie uda'' ale...! Wow są tu na talerzu, wyglądają powabnie, a nie jak jakaś masakra! Jestem dumna!
W ogóle oczywiście nie ma co się po nich wiele spodziewać... Nie są znacząco chrupiące, ale za to są bezglutenowe i wyjątkowo kremowe! Dobre są no... Dajcie im szansę ;). A poza tym dużym plusem jest fakt, że w moim przepisie nie znajdziecie różnych dziwnych mąk typu kokosowa, orkiszowa czy z ciecierzycy. Wszystkie składniki będą u Was w szafce, obiecuję ;)
Wskazówka dietetyczna: Im mniej przetworzona żywność, tym bardziej sycąca.
Przepis na 2 gofry:
- 20g suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- sól, pieprz*
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
+
- 1 jajko
- 3 plasterki szynki
- syrop klonowy
1. Kaszę gotujemy w podanej ilości mleka aż do wsiąknięcia płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Następnie blendujemy kaszę z pozostałymi składnikami.
3. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dobrze natłuszczoną i nagrzaną gofrownicę. Pieczemy około 2 minut. Studzimy na kratce.
4. Następnie przygotowujemy patelnie z rozgrzanym olejem i podsmażamy szynkę. Po ściągnięciu szynki na powstałym tłuszczu smażymy jajko. Wszystko to wykładamy na naszego gofra i polewamy syropem klonowym. Pycha!
*Oczywiście gofry możecie zrobić w wersji na słodko... Wystarczy wymienić przyprawy ;).
Muszę kupić w końcu gofrownicę. :P Ciągle za mną łażą przepisy na gofry. :P
OdpowiedzUsuńTylko słowo a pożyczę ;) o ile gofry zrobisz zdrowe :D
UsuńŚwietny pomysł z tą kaszą jaglaną. Glutenu się nie boję, ale takie gofry to urozmaicenie. No i duży plus za ogólnodostępne składniki.
OdpowiedzUsuńHahah dziękuję! Cieszę się, że mogę ułatwiać życie wielu osobom nie tolerującym glutenu ;) !
Usuń