Niebo na ziemi |
Po pierwsze robi się je niewiarygodnie szybko, są delikatne, słodkie, mogą być takie jak Ty chcesz. One się do Ciebie dopasują, to tylko kwestia dodatków. Taki pancakes rozumie człowieka... Poprawia humor z rana. Dla takiego śniadania chce się wstawać z łóżka! Ja nie wkręcam hahah. W ogóle to uważam, że są one niewymagające w przygotowaniu i nigdy nie sprawiają trudności przy smażeniu! No nie no za dużo zalet, zaraz zejdę po kolejną porcję tych placków!
Podsumowując, dzisiaj zjadłam już dla talerze tych pancakesów, a dzień się jeszcze nie skończył. W ogóle to epickie połączenie białej czekolady z mrożonymi jeżynami... Ahhh <3.
Niestety udało mi się zrobić jeszcze takie ujęcie... bo wiecie, nie mogłam się doczekać i nie chciałam, żeby coś mi wystygło.
Miss świata! |
Przepis na 15 pancakesów:
- 150g mąki orkiszowej*
- 2/3 szklanki mleka
- jajko
- 2 łyżki kakao
- niecała łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka stopionego masła**
+
opakowanie mrożonych jeżyn***, 3 kostki białej czekolady
1. Suche składniki mieszamy w osobnej misce i mokre w osobnej.
2. Suche składniki przekładamy do mokrych, mieszamy do połączenia ciasta, nie za długo, mają pozostać grudki.
3. Placki smażymy z obu stron na teflonowej nieprzywierającej patelni.
4. W czasie smażenia jeżyny wrzucamy do rondelka, zalewamy odrobiną wody, możemy je troszkę dosłodzić, jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy do rozmrożenia owoców.
5. Czekoladę kroimy w wiórki.
6. Na plackach układamy nasze jeżyny, całość posypujemy czekoladą i delektujemy się smakiem naszego dania. Dokładka zezwolona ;).
* Możecie użyć również owsianej czy pszennej.
** Może być to masło, ale równie dobrze możecie zastąpić je olejem kokosowym.
***Oczywiści nie muszą to być jeżyny - maliny czy truskawki też się świetnie sprawdzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz