29 kwietnia 2017

Czekoladowe gofry z polewą z jagód!


Czekoladowe gofry z polewą z jagód, posypane migdałami
No to do razu zastrzegam, że gofry nie są tymi "chrupkimi, wypieczonymi wakacyjnymi goframi" ale apetyt na gofrowe śniadanie bez problemu zaspokajają. Ostatnio postawiłam na prostotę w przygotowaniu. A zwłaszcza jeśli chodzi o śniadania, kiedy to mój żołądek desperacko woła o jedzenie. On się wręcz niekulturalnie drze!

Eh ale co poradzę, taki z nas duet. On mi mówi co chce, a ja go uspokajam. Za to Wy na tym korzystacie :). Co mogę powiedzieć, chyba nikt tu obecny nie ma wątpliwości co do tego, jak świetnym połączeniem są gofry z jagodami, hmmm? Bo jeśli tak, to nie wiem czy możemy się dalej przyjaźnić... Hahaha :)

Dobra przejdźmy do tego prostego jak drut przepisu :).

Trochę zbliżeń na te piękne ściekające jagody ^^

Przepis na 6 mniejszych gofrów:

- 100g maki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka stopionego oleju kokosowego
- 1,5 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mleka
+
mrożone jagody
płatki migdałów
opcjonalnie: kawałki białej czekolady

1. Mieszamy osobno mokre, osobno suche składniki. Następnie łączymy i pieczemy w gofrownicy wysmarowanej tłuszczem.

2. Podajemy z rozmrożonymi w rondelku jagodami oraz z czekoladą/ płatkami migdałów. Ewentualnie możemy jeszcze polać syropem klonowym :). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz