11 listopada 2015

Imprezowe tartaletki z pikantnym nadzieniem!

Pełnoziarniste tartaletki z farszem z cukinii, pieczarek, papryki, kabanosa i pomidorów
Naprawdę niezawodne na każdą imprezę! Upiekłam takich pięć, podzieliłam na pół każdą i goście byli bardzo zadowoleni. Farsz jest idealny, nic bym w nim nie zmieniła... chociaż może to, żeby był bardziej fotogeniczny, ale to jeszcze wypracuje ;). Na razie serdecznie polecam Wam przygotować je na spotkanie ze znajomymi... na pewno ślad po nich zaginie w przeciągu kilku minut ;). Niech nie przestraszy Was długa lista składników, to wszystko dlatego, że farsz jest naprawdę bogaty w smaku!

Wskazówka dietetyczna: Jeśli się odchudzasz staraj się aby jedzenie na Twoim talerzu było maksymalnie rozłożone. Daje to wrażenie optyczne dla mózgu, że posiłek jest duży i spokojnie zaspokoi organizm. Stosowanie mniejszych talerzy również działa.


Przepis na 5 tartaletek:

Na ciasto:
- 4/5 szklanki otrębów owsianych (lub płatków owsianych)
- 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub oliwy)
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie:
- 1/2 cukinii
- 1/2 żółtej papryki
- 4 ostre kabanosy dobrej firmy
- 3 pieczarki
- 3 łyżki pomidorów z puszki
- 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera mozzarella (lub innego)
- płatki chilli, ostra papryka, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka

1. Składniki na ciasto zagnieść.

2. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy (nie bójcie się, że ziarenka siemienia będą się bezczelnie odklejać, tego nie przeskoczymy ;) ) i plackami wyklejać foremki.

3. Ciasto nakłuć widelcem, zapiekać przez 10 minut w 180˚C. W międzyczasie robimy farsz ;).

4. Cukinię, paprykę, pieczarki i kabanosy pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć przez chwilę na patelni.

5. Dorzucić pomidorów w puszce, smażyć do zredukowania sosu. Doprawić.

6. Dorzucić startego sera. Dobrze wymieszać.

7. Gdy nasze foremki będą ładnie podpieczone, wyciągnąć je z piekarnika, napełnić farszem i piec jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze. Podawać ciepłe! Smacznego!





3 komentarze: