28 listopada 2015

Nadziewane piersi z kurczaka z pesto

Piersi z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i serem pleśniowym z dodatkiem pesto
Nie przypominam sobie, kiedy ostatnio tak bardzo smakowało mi danie z mięsa! Nie tylko mi, a całej rodzinie, nawet mój wybredny brat pod koniec posiłku podał mi rękę w ramach gratulacji. To musiało coś znaczyć! Nie zastanawiamy się, robimy! A i w daniu nie pomijajcie pesto... idealnie dopełnia smak, nie może go zabraknąć na talerzu!

Wskazówka dietetyczna: Im więcej kolorów pojawi się na Twoim talerzu, tym więcej zjesz. Tak działa Nasza podświadomość, chcemy wszystkiego spróbować.


Przepis na 4 spore porcje:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka (około 1 kg)
- 3/4 słoika suszonych pomidorów
- 50g sera pleśniowego
- sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Na pesto:
- 2-3 spore garści świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżej pietruszki (może być mrożona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- sól, pieprz

Najpierw przygotujemy piersi:
1. Piersi przekroić w poprzek na pół, naciąć w środku (żeby zrobić miejsce na farsz).

2. Ser pokroić na grubsze plastry, a plastry na połówki i tak wkładać po jednym do każdej kieszonki.

3. Do każdej piersi włożyć również 2-3 pomidory suszone.

4. Kurczaka oprószyć przyprawami, polać oliwą z pomidorów i tak zamarynować.

5. Następnie piersi usmażyć (będą wymagały dłuższego pobytu na patelni, bo są dość grube ;) ).

6. Kurczaka podawać z łyżką pesto. Smacznego!

Pesto zrobimy tak:
1. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera. Dokładnie zblendować.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz