Piersi z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i serem pleśniowym z dodatkiem pesto |
Wskazówka dietetyczna: Im więcej kolorów pojawi się na Twoim talerzu, tym więcej zjesz. Tak działa Nasza podświadomość, chcemy wszystkiego spróbować.
Przepis na 4 spore porcje:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka (około 1 kg)
- 3/4 słoika suszonych pomidorów
- 50g sera pleśniowego
- sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
Na pesto:
- 2-3 spore garści świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżej pietruszki (może być mrożona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- sól, pieprz
Najpierw przygotujemy piersi:
1. Piersi przekroić w poprzek na pół, naciąć w środku (żeby zrobić miejsce na farsz).
2. Ser pokroić na grubsze plastry, a plastry na połówki i tak wkładać po jednym do każdej kieszonki.
3. Do każdej piersi włożyć również 2-3 pomidory suszone.
4. Kurczaka oprószyć przyprawami, polać oliwą z pomidorów i tak zamarynować.
5. Następnie piersi usmażyć (będą wymagały dłuższego pobytu na patelni, bo są dość grube ;) ).
6. Kurczaka podawać z łyżką pesto. Smacznego!
Pesto zrobimy tak:
1. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera. Dokładnie zblendować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz