25 listopada 2015

Pomarańczowe pancakes bez cukru!

Pomarańczowe pancakes z czekoladą i skórką pomarańczową
Wzięte w podróż do Łodzi i już dawno zjedzone ;). Idealnie puszyste, delikatnie pomarańczowe... Bez cukru i produktów mlecznych ;). Zrobione dla przyjaciółek... chyba nawet one same nie wiedzą jak zdrowo zjadły. :)

Wskazówka dietetyczna: Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryny! Już 100g truskawek zapewnia pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Cytryny mają go ponad 2 razy mniej.


Składniki na 14 pancakesów:
- 70g płatków owsianych
- 90g suszonych daktyli
- 5 łyżek soku z pomarańczy (dolewałam w trakcie, bo ciasto gęstnieje)
- 1 łyżka stopionego oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 2 jaja
- szczypta cynamonu

1. Suszone daktyle zalać na około 10 minut wrzątkiem.

2. Płatki owsiane zblendować na ''mąkę''.

3. Daktyle odsączyć z wody, zblendować z pozostałymi składnikami.

4. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Placki smażyć, z obu stron, na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Smacznego :).

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny i zdrowy przepis :) po prostu naleśniki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, robią się dosłownie w minutkę ;)

      Usuń