Pomarańczowe pancakes z czekoladą i skórką pomarańczową |
Wskazówka dietetyczna: Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryny! Już 100g truskawek zapewnia pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Cytryny mają go ponad 2 razy mniej.
Składniki na 14 pancakesów:
- 70g płatków owsianych
- 90g suszonych daktyli
- 5 łyżek soku z pomarańczy (dolewałam w trakcie, bo ciasto gęstnieje)
- 1 łyżka stopionego oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 2 jaja
- szczypta cynamonu
1. Suszone daktyle zalać na około 10 minut wrzątkiem.
2. Płatki owsiane zblendować na ''mąkę''.
3. Daktyle odsączyć z wody, zblendować z pozostałymi składnikami.
4. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Placki smażyć, z obu stron, na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Smacznego :).
Bardzo fajny i zdrowy przepis :) po prostu naleśniki idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, robią się dosłownie w minutkę ;)
Usuń