14 lutego 2016

Nigdy więcej zwykłych tostów!

Tosty z serem, szynką, hummusem, suszonymi pomidorami, rukolą i jajkiem sadzonym
Nie przypominam sobie kiedy ostatnio podałam Wam jakiś przepis na śniadanie... mam zamiar to nadrobić! Zbliżają się ferie, a ja mam zamiar rozpieścić Was jeszcze bardziej w te zimowe poranki.

Jak już takich tostów spróbujecie, to nie będziecie chcieli wracać do tradycyjnej wersji. Są takie aromatyczne i oryginalne!

Sama szczególnie nie przepadam za pieczywem, ale w takiej wersji, to ależ owszem czemu nie! Niczego im nie brakuje... idealne na leniwe weekendowe śniadanie. A przepis nie jest skomplikowany, więc się aż prosi ;)!

Wskazówka dietetyczna: Po podgrzaniu miód traci swoje wartości odżywcze. Dlatego należy dodawać go do ostygniętej herbaty ;).


Przepis na 2 tosty:

- 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
- 2 plastry żółtego sera
- 2 plastry szynki
- 4 pomidory suszone
- 2 łyżeczki hummusu
- garść rukoli
- 2 jajka
- pieprz, sól

1. Na kromkach rozprowadzamy hummus, układamy szynkę, ser, pomidory i zapiekamy.

2. Na patelni smażymy jajka. Gdy tosty się zapieką układamy na nich rukolę i przykrywamy jajkiem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. uwielbiam ! z reguły robie bez hummusu, ale grzanki/tosty z jajkiem i rukolą i szynka parmeńską są moim numerem jeden :)

    OdpowiedzUsuń