Francuskie sezamowe tosty z bananem, serem biały i cynamonem polane miodem |
Dawno nie jadłam tak dobrego śniadania... a ostatnio sporo kombinuje z tym posiłkiem. ;)
Wbrew pozorom danie jest naprawdę proste i niebywale smaczne, dlatego postuluje o to, żeby nawet Ci co nie lubią gotować, dali mu szansę! A jak nie, to niżej znajdziecie jeszcze prostszą wersję ;).
Wskazówka dietetyczna: Podczas leczenia należy uważać na grejfruty. Mają one właściwości potęgujące działanie leków.
Przepis na 2 porcje - 3 tosty:
- 6 kromek pełnoziarnistego chleba
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sezamu
- dojrzały banan
- ser biały
1. Z chleba odkrawamy skórki.
2. Rozbełtane jajko łączymy z sezamem i cukrem.
3. Kromkę smarujemy serem białym, kładziemy plastry banana, posypujemy cynamonem i składamy z drugą kromką, również delikatnie posmarowaną serem.
4. W ten sposób przygotowujemy pozostałe tosty. Następnie tosty maczamy w rozbełtanym jajku.
5. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, zmniejszamy temperaturę i smażymy do złotego koloru pod przykryciem.
6. Usmażone tosty polewamy miodem. Smacznego!
Wersja prostsza, a równie smaczna to, po prostu, francuski tost z uprażonymi jabłkami:
1. Chleb maczamy w rozbełtanym jajku z cukrem.
2. Smażymy do złotego koloru, podajemy z uprażonymi jabłkami lub ulubionymi owocami ;).
Wbrew pozorom danie jest naprawdę proste i niebywale smaczne, dlatego postuluje o to, żeby nawet Ci co nie lubią gotować, dali mu szansę! A jak nie, to niżej znajdziecie jeszcze prostszą wersję ;).
Wskazówka dietetyczna: Podczas leczenia należy uważać na grejfruty. Mają one właściwości potęgujące działanie leków.
Przepis na 2 porcje - 3 tosty:
- 6 kromek pełnoziarnistego chleba
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sezamu
- dojrzały banan
- ser biały
1. Z chleba odkrawamy skórki.
2. Rozbełtane jajko łączymy z sezamem i cukrem.
3. Kromkę smarujemy serem białym, kładziemy plastry banana, posypujemy cynamonem i składamy z drugą kromką, również delikatnie posmarowaną serem.
4. W ten sposób przygotowujemy pozostałe tosty. Następnie tosty maczamy w rozbełtanym jajku.
5. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, zmniejszamy temperaturę i smażymy do złotego koloru pod przykryciem.
6. Usmażone tosty polewamy miodem. Smacznego!
Wersja prostsza, a równie smaczna to, po prostu, francuski tost z uprażonymi jabłkami:
1. Chleb maczamy w rozbełtanym jajku z cukrem.
2. Smażymy do złotego koloru, podajemy z uprażonymi jabłkami lub ulubionymi owocami ;).
Pycha <3 zrobię tosty jutro bo wyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńProszę podzielić się efektami! <3
UsuńKocham takie śniadania :) Pani Agnieszko my chcemy jeszcze-jeszcze-jeszcze takich pyszności ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Takie tosty to dopiero początek, ale niesamowicie się cieszę, że przypadło do gustu! <3
Usuń