4 lutego 2016

Paryżańskie śniadanie!

Francuskie sezamowe tosty z bananem, serem biały i cynamonem polane miodem

Dawno nie jadłam tak dobrego śniadania... a ostatnio sporo kombinuje z tym posiłkiem. ;)

Wbrew pozorom danie jest naprawdę proste i niebywale smaczne, dlatego postuluje o to, żeby nawet Ci co nie lubią gotować, dali mu szansę! A jak nie, to niżej znajdziecie jeszcze prostszą wersję ;).

Wskazówka dietetyczna:
Podczas leczenia należy uważać na grejfruty. Mają one właściwości potęgujące działanie leków.

Przepis na 2 porcje - 3 tosty:

- 6 kromek pełnoziarnistego chleba
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sezamu
- dojrzały banan
- ser biały

1. Z chleba odkrawamy skórki.

2. Rozbełtane jajko łączymy z sezamem i cukrem.

3. Kromkę smarujemy serem białym, kładziemy plastry banana, posypujemy cynamonem i składamy z drugą kromką, również delikatnie posmarowaną serem.

4. W ten sposób przygotowujemy pozostałe tosty. Następnie tosty maczamy w rozbełtanym jajku.

5. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, zmniejszamy temperaturę i smażymy do złotego koloru pod przykryciem.

6. Usmażone tosty polewamy miodem. Smacznego!


Wersja prostsza
, a równie smaczna to, po prostu, francuski tost z uprażonymi jabłkami:

1. Chleb maczamy w rozbełtanym jajku z cukrem.

2. Smażymy do złotego koloru, podajemy z uprażonymi jabłkami lub ulubionymi owocami ;).


4 komentarze:

  1. Pycha <3 zrobię tosty jutro bo wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie śniadania :) Pani Agnieszko my chcemy jeszcze-jeszcze-jeszcze takich pyszności ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Takie tosty to dopiero początek, ale niesamowicie się cieszę, że przypadło do gustu! <3

      Usuń