27 lutego 2016

Bezcukrowe shortbready z pistacjami!

Czekoladowe shortbready z pistacjami
Małe cuda... A wiecie co w nich jest najlepsze? Nie no nie potrafię wybrać jednej zalety więc wypiszę Wam wszystkie:

1. Są bez dodatku cukru więc jest to idealna przekąska dla diabetyków!

2. Przygotowanie ich nie wymaga pieczenia.

3. Są pożywne, ponieważ ich głównym składnikiem są płatki owsiane.

4. A no i składniki są bardzo przystępne.

5. Są nieziemsko smaczne!

Zainspirowana przepisem

Wskazówka dietetyczna: Uważajcie na dodatek glutaminianu sodu w produktach. Jest to wzmacniacz smaku, który stosuje się m. in. do zupek chińskich. Dodaje on fałszywych walorów potrawom. Nie wnosi nic dobrego!

Przepis na niewielką blachę (im większa tym bardziej płaskie wyjdzie wam ciasto):
- 100g płatków owsianych
- 50g kakao
- 40g oleju kokosowego (lub masła)
- 250g suszonych daktyli
- 50g pistacji obranych
- cynamon, sól

1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut.

2. Płatki owsiane blendujemy na ''mąkę''.

3. Do mąki dodajemy cynamon, sól, kakao. Mieszamy.

4. Odciśnięte z wody daktyle blendujemy z olejem na gładką masę (możemy dodać odrobinę wody, jeśli masa nie będzie chciała się zblendować) . Dodajemy do suchych składników i zagniatamy.

5. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Ugniatamy, a następnie w ciasto wciskamy pistacje.

6. Blachę z ciastem wkładamy na jakieś 3h do lodówki. Smaczności!

4 komentarze:

  1. Super post i przepis. :-) Shortbready wyglądają bardzo apetycznie i uwielbiam pistacje, więc chętnie je wypróbuję. :-)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, miło mi to słyszeć, pozdrawiam również ;)

      Usuń
  2. Widać z jaką pasją zajmuje się pani gotowaniem jak i blogiem, shortbready wyglądają fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! To prawda, gotowanie jest dla mnie ważną częścią życia <3

      Usuń