Pudding chai chia z owocami leśnymi |
Deser, który dla Was przygotowałam na pewno zapadnie drugiej połówce w pamięć. Uwierzcie mi, sprawdziłam to już ;).
W tym roku postanowiłam pominąć ''sercowe'' akcenty i ułatwić przygotowanie romantycznej kolacji każdemu z Was! To do dzieła!
Wskazówka dietetyczna: W walentynkowe świętowanie sugeruję polegać na winie, bowiem to ono podkręca nasz metabolizm i ułatwia trawienie.
Składniki na 4 małe - 2 duże porcje:
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 100 ml dowolnego mleka
- 1 łyżka miodu
- 4 czubate łyżki nasion chia
Na wierzch:
- 270g owoców leśnych (delikatnie rozmrożonych)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukry trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciast i deserów np. z firmy Kamis
1. Nasionka mieszamy z mlekami i miodem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4h
2. Jeśli chodzi o wierzch to owoce delikatnie mielimy.
3. Cukier ucieramy w moździerzu i dosypujemy do musu owocowego wraz z przyprawami.
4. Tak przygotowany wierzch umieszczamy na naszych nasionkach. Deseru nie ma potrzeby już więcej schładzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz