9 marca 2016

Gryczanki dla każdego na diecie!

Gryczane kakaowe placki z jabłkiem

Czyż one nie są piękne? Kto by się spodziewał... takie to niby z kaszy, a takie fotogeniczne i smaczne!

Placki zrobione dla chłopaka,  zjadł ze smakiem, a dopiero potem powiedziałam mu, że placki są w całości z jego znienawidzonej kaszy gryczanej. Możliwe, że wcześniej by mnie nie podejrzewał po prostu o taką zbrodnię...

Ale miałam ubaw! Placki oczywiście są bezglutenowe i bez cukru...i są pyszne!

Wskazówka dietetyczna:
W produktach uważajcie na skrót MOM. Jest to mięso oddzielone mechanicznie. Tego typu wypychacze producenci dodają m. in. do parówek czy pasztetów.

Przepis na 18 pulchniutkich placków:

- 100g suchej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki dowolnego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1,5 dojrzałego banana
- cynamon, sól
- 1 małe jabłko (opcjonalnie)

1. Kasze gotujemy, zostawiamy do odparowana.

2. Banana blendujemy z kaszą. Dodajemy pozostałe składniki oprócz jabłka i ponownie blendujemy.

3. Jabłko kroimy na drobną kostkę i dodajemy do masy. Placki smażymy bez tłuszczu z obu stron na teflonowej patelni. Smaczności!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz