Gryczane kakaowe placki z jabłkiem |
Czyż one nie są piękne? Kto by się spodziewał... takie to niby z kaszy, a takie fotogeniczne i smaczne!
Placki zrobione dla chłopaka, zjadł ze smakiem, a dopiero potem powiedziałam mu, że placki są w całości z jego znienawidzonej kaszy gryczanej. Możliwe, że wcześniej by mnie nie podejrzewał po prostu o taką zbrodnię...
Ale miałam ubaw! Placki oczywiście są bezglutenowe i bez cukru...i są pyszne!
Wskazówka dietetyczna: W produktach uważajcie na skrót MOM. Jest to mięso oddzielone mechanicznie. Tego typu wypychacze producenci dodają m. in. do parówek czy pasztetów.
Przepis na 18 pulchniutkich placków:
- 100g suchej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki dowolnego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1,5 dojrzałego banana
- cynamon, sól
- 1 małe jabłko (opcjonalnie)
1. Kasze gotujemy, zostawiamy do odparowana.
2. Banana blendujemy z kaszą. Dodajemy pozostałe składniki oprócz jabłka i ponownie blendujemy.
3. Jabłko kroimy na drobną kostkę i dodajemy do masy. Placki smażymy bez tłuszczu z obu stron na teflonowej patelni. Smaczności!
Placki zrobione dla chłopaka, zjadł ze smakiem, a dopiero potem powiedziałam mu, że placki są w całości z jego znienawidzonej kaszy gryczanej. Możliwe, że wcześniej by mnie nie podejrzewał po prostu o taką zbrodnię...
Ale miałam ubaw! Placki oczywiście są bezglutenowe i bez cukru...i są pyszne!
Wskazówka dietetyczna: W produktach uważajcie na skrót MOM. Jest to mięso oddzielone mechanicznie. Tego typu wypychacze producenci dodają m. in. do parówek czy pasztetów.
Przepis na 18 pulchniutkich placków:
- 100g suchej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki dowolnego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1,5 dojrzałego banana
- cynamon, sól
- 1 małe jabłko (opcjonalnie)
1. Kasze gotujemy, zostawiamy do odparowana.
2. Banana blendujemy z kaszą. Dodajemy pozostałe składniki oprócz jabłka i ponownie blendujemy.
3. Jabłko kroimy na drobną kostkę i dodajemy do masy. Placki smażymy bez tłuszczu z obu stron na teflonowej patelni. Smaczności!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz