2 marca 2016

Bezcukrowe batony kokosowe!

Batony z wiórkami kokosowymi i płatkami kukurydzianymi polane czekoladą
Nie jestem w stanie ująć w słowach mojego zachwytu nad nimi! Muszę przyznać, że wyglądają na małe i niepozorne, a smakiem nie dają się zapomnieć.

Swój post zwracam do chłopców, mężów... po prostu panów! Zbliża się Dzień Kobiet i jeśli nie macie na nic pomysłu, to te batoniki skradną serca Waszych pań ;). Do dzieła, zestaw ratunkowy masz przed sobą!

Dodatkowo są bez glutenu i laktozy! A oto moja inspiracja.

Wskazówka dietetyczna: Starajcie się, aby większość Waszych posiłków była na słono, taki posiłek bardziej syci i nie powoduje uzależnienia związanego z cukrem.

Przepis na około 20 batoników:
- 4/5 szklanki suszonych daktyli zalanych wrzątkiem
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 i 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub masła)

Na polewę:
- gorzka czekolada
- odrobina tłuszczu

+ płatki kukurydziane na wierzch

Opcjonalnie:

- 2 łyżki jagód goji
- 1/2 szklanki płatków kukurydzianych

1. Daktyle odcedzamy z wody i blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki z czego płatki kukurydziane należy lekko rozdrobnić (jeśli je dodajemy).

2. Wszystko wstawiamy na około 1h do lodówki, po tym czasie wyjmujemy masę, formujemy w batoniki i obtaczamy w roztopionej gorzkiej czekoladzie z tłuszczem.

3. Posypujemy niewielką ilością płatków i ponownie wstawiamy do lodówki na czas stężenia polewy

2 komentarze:

  1. Super post. :-) Batony wyglądają mega apetycznie, a ja bardzo lubię kokos. :-) Chętnie będę tu częściej zaglądać. :-) Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://www.fitnesswomen.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Miło mi to słyszeć, chętnie zajrzę do pani ;)

      Usuń