23 marca 2016

Idealnie dobrana sałatka z szynką parmeńską i pomarańczą

Sałatka z szynką parmeńską, kozim serem, pomarańczą i figą
Zupełnie przypadkiem powstała kolejna wersja sałatki bez nabiału krowiego. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwykłe sery zastępować kozimi ;).

Niesamowicie smaczne i wyjątkowo udane połączenie! Tak właściwie to dressing w tej sałatce robi się sam! Polecam ;).

Wskazówka dietetyczna: Kolejnym sposobem na zrobienie w tani sposób ciemnego chleba jest dodanie do mąki pszennej karmelu - uważajcie również na to w składzie i wystrzegajcie się jak ogania.

Przepis na 3 porcje*:
- 1 główka sałaty
- 2 garści rukoli
- 80g szynki parmeńskiej
- 60g sera koziego
- 2 niesuszone figi (lub suszone)
- 3 plastry pomarańczy

Sos (opcjonalnie):
- olej lniany lub oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- miód

1. Sałatę i rukolę porwać na mniejsze części.

2. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałaty.

3. Ser kozi pokroić w kostkę, dorzucić do sałatki.

4. Pomarańczę i figę obrać (chyba, że wolicie nieobraną, bo są i tacy ludzie na tym świecie ;) ) i pokroić na mniejsze cząstki, dodać do sałatki.

5. Sałatkę skropić odrobiną oliwy, octu i miodu. Zajadać ze smakiem!

*Sałatki są przygotowywane z myślą o 3 osobach: mojej mamie, tacie i mnie, także składniki rozdzielam równomiernie do każdego pudełeczka śniadaniowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz