Marchewkowe muffinki z kremem mascarpone i marchewką |
Za to takie muffinki, zrobione kilka dni wcześniej, pewnie nie doczekają swojego wielkiego dnia ;).
Jestem bardzo zadowolona z przepisu, nic bym w nim nie zmieniła. Babeczki idealnie wyrosły pomimo marchewki i orzechów, nie liczyłam nawet na takie szczęście!
Pragnę nadmienić, że wypiek jest bezglutenowy i bezlaktozowy, zatem samo zdrowie ;)!
Wskazówka dietetyczna: Czy wiedzieliście, że mini marchewki to po prostu powycinane kształty z dużych marchewek? ;)
Przepis na 5 muffinek:
- 50g mąki kukurydzianej (lub innej mąki)
- 25 orzechów włoskich
- 1 jajko
- 70g startej marchewki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 niecała łyżka cukru
- przyprawa do piernika, cynamon, imbir, kardamon
Dekoracja:
- 5 łyżeczek serka mascarpone
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 5 mini marchewek
- natka pietruszki
Muffinki:
1. Marchewkę blendujemy z jajkiem i jogurtem.
2. Orzechy blendujemy na drobno. Dodajemy do nich pozostałe suche składniki, dokładnie mieszamy.
3. Łączymy marchewkę z suchymi składnikami mieszając łyżką.
4. Foremki na muffinki wypełniamy z miłością - to znaczy prawie po brzegi ;). Pieczemy w 180˚C ,z termoobiegiem, przez około 15 minut, do suchego patyczka.
Dekoracja:
1. Mascarpone mieszamy łyżeczką z cukrem.
2. Mini marchewki nakłuwamy widelcem, w powstałą dziurkę wkładamy ogonek listka natki pietruszki.
3. W muffinkach wycinamy nożem niewielkie dziury (takie akurat na marchewki). Nie wyrzucamy nadmiaru ciasta, przyda się na wierzch dekoracji!
4. Muffinki smarujemy masą mascarpone. Następnie wciskamy marchewkę celując w przykrytą serem dziurę. Na koniec przysypujemy wierzch okruszkami ciasta.
*Po upieczeniu nie wyciągajcie babeczek od razu z piekarnika, dajcie im chwilę uchylając drzwi piekarnika - dosłownie 2 minuty ;).
Wyglądają smakowicie, muszę wypróbować w domu! <3
OdpowiedzUsuńŚmiało, czekam na rezultaty! Dziękuję bardzo :)
Usuń