2 lipca 2017

Domowe masło migdałowe!

Kanapka z masłem migdałowym i truskawkami
Patrząc po sklepowych półkach masło migdałowe to drogi i ekskluzywny produkt. Producenci wymyślają sobie za niewielkie opakowanie naprawdę wygórowane ceny. Dziś sami się przekonacie, że robią oni z igły widły, bowiem masło migdałowe to dosłownie 5 minut roboty z czego wkład własny jest praktycznie znikomy.

Jako że jest to jeden z nowszych smakołyków na polskich półkach wymaga wysokiej powitalnej ceny. Masło migdałowe w przeciwieństwie do orzechowego jest praktycznie dwa razy droższe. Nie dajcie się na to nabrać. Sama ta cena zachęca do przygotowania domowego produktu.

Masło migdałowe to dobra i zdrowsza alternatywa dla masła z orzechów ziemnych. Jak sama nazwa wskazuje, jest ono robione z migdałów, zatem będzie miało właśnie ich właściwości. Jest bardzo uzależniające, zrobicie je raz i nigdy już nie kupicie sklepowego, to Wam gwarantuje ;). Dobry sposób na włączenie do naszej diety białka oraz zdrowych tłuszczów.

Ja osobiście masło to dodaje do wszystkiego, do czego się da! Więc i Wy nie miejcie żadnych oporów. Poranna owsianka czy jaglanka, a nawet tost na słodko się o to prosi! ;)




Składniki na niecały słoik:
- 200g migdałów
- cierpliwość

1. Do nagrzewającego się piekarnika do 180 stopni wkładamy nasze migdały. Orzechy powinny wyraźnie pociemnieć, zajmie im to około 18 minut.

2. Gorące migdały przekładamy do misy blendera i blendujemy do momentu, aż osiągną konsystencję rzadkiego masła. Może to chwile potrwać, uważajcie, aby Wasz blender się nie przegrzał. Ja swoje orzechy mieliłam robiąc mojemu blenderowi dwie przerwy.

KONIEC! WASZE MASŁO MIGDAŁOWE JEST GOTOWE!

Ja swoje masło przechowuję w słoiczku w ciemnym miejscu.

2 komentarze:

  1. Masła migdałowego nie miałam jeszcze okazji przygotować, ale za to robiłam już masło z orzechów ziemnych i sezamowe, czyli tahini - w tym wypadku również wychodzi zdrowiej i taniej :) W najbliższym czasie muszę również spróbować masła migdałowego, bo bardzo smakowicie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło migdałowe to perełka w naszej szafce! Bez niego nie ma owsianki! Polecam serdecznie! Na tahini się jeszcze nie odważyłam - wszystko przede mną :).

      Usuń