Czekoladowo-śliwkowe ciasto z kaszy gryczanej z orzechowym spodem |
Przepis na 14 porcji:
Masa górna:
- 4 jaja
- 150g kaszy gryczanej (z czego po ugotowaniu 2 czubate łyżki na spód ciasta)
- 100g suszonych daktyli
- 100g suszonych śliwek
- 1 czekolada gorzka dobrej jakości
- 1/2 dojrzałego awokado
Spód:
- 80g suszonych śliwek
- 2 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub masła)
- 60g orzechów włoskich
- 3 kostki gorzkiej czekolady dobrej jakości
1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
2. Daktyle i śliwki namoczyć w wodzie przez 15 minut.
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Odcedzone daktyle i śliwki zblendować wraz z awokado, czekoladą. kaszą oraz jajkami. Odstawić.
5.A teraz spód. 2 łyżki ugotowanej kaszy zblendować z suszonymi śliwkami, olejem i rozpuszczoną czekoladą.
6. Do masy dodać grubo posiekane orzechy.
7. Do formy wyłożonej papierem wyłożyć spód i dobrze rozprowadzić, a następnie wylać masę górną.
8. Piec w 180˚C przez około 30 minut. Ciasto powinno wyjść bardzo wilgotne i smaczne!
Nie no świetnie wygląda :) myślałam w pierwszej chwili, że to brownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Zachęcam do spróbowania :)
Usuńekstra - kradne przepis i do dzieła:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńKasza gryczana ma 100 kcal w 100 g? Jesli juz to po ugotowaniu. Doprecyzuj bo mozesz kogos na diecie worowadzic w blad!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, to racja, już mówiłam o tym w którymś poście, ale i ten poprawię ;)
Usuń