Pieczona papryka nadziewana soczewicą, pieczarkami i szpinakiem z dodatkiem świeżego tymianku |
Składniki na jedną porcję:
- 1 nieduża papryka
- 20g czerwonej soczewicy (nieugotowanej)
- 70g szpinaku (może być mrożony)
- 50g pieczarek
- mały ząbek czosnku
- pół małej cebuli
- soli, świeżo mielony pieprz, curry, świeży tymianek
- łyżka tartego parmezanu (można zastąpić serem grana padano)(opcjonalnie)
1. Ugotować soczewicę według informacji podanych na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek poszatkować a następnie zeszklić na oleju kokosowym bądź oliwie. Dodać szpinak i podsmażać do miękkości.
3. Dodać pieczarki i dusić 2-3 minuty. Następnie dodać ugotowaną soczewicę i podsmażać chwile razem z farszem.
4. Doprawić curry, posiekanym tymiankiem, solą oraz pieprzem. Całość przełożyć do oczyszczonej papryki z odciętą czapeczką. Na wierzch farszu posypać parmezanem i nałożyć czapeczkę.
5. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 100ml wody z dodatkiem curry. Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180˚C przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę, aby papryka trochę się przyrumieniła. Smacznego!
Jadłem , było pyszne, szkoda iż tak mało....
OdpowiedzUsuńna pewno nie ostatni taki przepis :)
Usuń